For to år siden startet Ingvill Kerob (39) teknologibedriften Repairable som bygger opp tjenester som støtter en bærekraftig moteindustri.

At kvinner etablerer selskap helt på egen hånd er uvanlig, noe som medførte støtte fra Innovasjon Norge. Kerob har lykkes med å få det til å vokse, og selskapet har nå kunder som Hennes & Mauritz og Helly Hansen.

– Vi drifter digital reparasjonsbestilling med infrastruktur inkludert transport til sertifiserte reparatører. Tjenesten vår fungerer slik at ødelagte klær og sko som leveres inn av kunder til butikkene blir hentet og levert til reparatører ukentlig. Deretter leveres den reparerte varen tilbake i butikken, samtidig som vi har gitt beskjed direkte til kunden digitalt om når og hvor varen kan hentes, sier Kerob.

På sikt er målet til Repairable å utvide med flere bærekraftige tjenester, som utleie og salg av brukte klær i butikkene de har som kunder.

For Ingvill Kerob var det helt naturlig å starte et selskap som kombinerte tekstiler og bærekraft.
For Ingvill Kerob var det helt naturlig å starte et selskap som kombinerte tekstiler og bærekraft. (Foto: Gunnar Lier)

Hver tredje gründer er kvinne

Mandag legger næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) frem regjeringens handlingsplan for kvinnelige gründere.

Her kommer det frem at bare hver tredje gründer er kvinne, selv om ambisjonene om å bli gründer er nesten like høye blant menn og kvinner.

Jo mer vekstorienterte virksomhetene er, desto lavere er kvinneandelen. Blant virksomheter som har overlevd etter fem år, har 19 prosent kvinner bak seg.

Kvinner utgjør kun ti prosent av gründerne som har en god inntekt og en virksomhet som fortsatt vokser. Blant virksomhetene som inngår i porteføljen til såkorn- og ventureselskapene i Norge, utgjør kvinnelige gründere kun fire prosent, viser en Menon-rapport fra 2019.

Dette får også konsekvenser for bruken av forsknings- og innovasjonsvirkemidler. Disse virkemidlene retter seg i første rekke mot vekstorienterte virksomheter, og de aller fleste av disse er ledet eller etablert av menn.

«Skepsis til ammeputer»

Noe må definitivt gjøres for å bedre denne utviklingen, mener næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. (Foto: Mikaela Berg)

– Vi vil ha flere kvinnelige gründere og vi vil ha flere vekstbedrifter som kvinner står bak. I tillegg til å foreslå ulike tiltak, må vi se på hva grunnene er til at det er sånn. Vi vet at kvinnelige gründere sliter mer enn menn med å nå frem til investorer. Dette har sammenheng med at det er flere mannlige investorer enn kvinnelige, og mannlige investorer er ofte skeptiske til å investere i typiske «kvinneprodukter», som for eksempel en ammepute, sier næringsministeren.

– Samtidig ser vi at kvinner ofte ikke tør å kaste seg helt ut i det, men heller driver gründervirksomhet på si'. Vi må få flere til å våge å gå «all in» og ha vekstambisjoner, sier han.

Presenterer 13 tiltak

Handlingsplanen mandag vil presentere 13 tiltak som skal bidra til å få flere kvinnelige gründere i Norge.

– Vi må også kartlegge hvordan virkemidlene våre fordeler seg på kjønn, for i dag er det slik at kvinner bruker virkemiddelapparatet i mindre grad enn menn, sier næringsministeren.

Kulturminister Trine Skei Grande.
Kulturminister Trine Skei Grande. (Foto: Marte Christensen)

Han vil dessuten gjøre det enklere å opprette et as. Kvinner etablerer i større grad enkeltpersonforetak, som har lavere overlevelsesrate enn aksjeselskap.

Men tallene viser at aksjeselskap etablert av kvinner har omtrent samme sjanse for å overleve som aksjeselskap etablert av menn.

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande sier at et av hovedproblemene er at kvinner ikke får lov til å gründe på sine felt.

– Mange kvinner jobber med barn, unge og omsorg, men her er det ikke lagt opp til gründing. Holdningene må endres, slik at man kan åpne for den type gründerskap. Man kan også åpne for nye arbeidsmåter i offentlig sektor, sier Skei Grande, som i tillegg mener man må styrke de sosiale rettighetene til gründere, slik at det føles som et tryggere karrierevalg.

Har jobbet 18 timer i døgnet

Oppstartsselskapet Repairable skal hente åtte millioner i en emisjon i høst, og Ingvill Kerob sier det blir spennende å se hvordan investorene tar imot dem.

I fjor hadde selskapet, som fortsatt er i oppstartsfasen, en omsetning på 681.000 kroner og et resultat før skatt på minus 129.000 kroner. I år anslås omsetningen å vokse til 1,5 millioner, men virksomheten går ennå ikke i pluss, opplyser Ingvill Kerob.

Kerob i Repairable legger ikke skjul på at det er tøft å være gründer.

– Lite kan forberede deg på alle opp- og nedturene før det går på skinner. For hvert ja står du på et fjell av nei. Det er tungt. Men hvis du er villig til å stå på 18 timer i døgnet, må du ha tro på det du driver med, og selv har jeg vokst opp i en fabrikk på Sunnmøre med tekstil på alle kanter, sier Kerob, som er fjerde generasjon tekstilgründer.

– Samtidig har jeg vært veldig opptatt av bærekraft. Jeg jobbet tidligere med bærekraft i Nespresso, og da jeg skulle starte mitt eget selskap var det helt naturlig å kombinere tekstiler og bærekraft, sier hun.

Kvinner er ifølge Kerob mer skeptiske enn menn til å begi seg ut på et ukjent område.

– Mens mange menn tenker «dette fikser jeg!» med én gang, vil de fleste kvinner forberede seg grundig før de kaster seg ut i det. Det kan nok også ha litt med mangel på selvtillit å gjøre. Men, det er ikke så lett å forberede seg på det som kommer. Man må bare ta sjansen, sier Ingvill Kerob, som tar sikte på å gjøre tjenestene til Repairable landsdekkende innen et år.

– Ja, vi har ambisjoner om å vokse også i Europa og bli lønnsomme. Helt klart, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.