– DNB er et spennende sted, miljøet er godt og jeg vil ikke gå glipp av eventuelle fremtidige karrieremuligheter. Dét er grunnen til at jeg ikke ga slipp på studentjobben min da jeg fikk fast jobb et annet sted, sier Pernille Grut Sørlie.

26-åringen jobber i dag 100 prosent som teamleder i Schibsted. I tillegg har hun 20 prosent fast stilling som kunderådgiver i DNB, der hun tilbringer én kveld i uken og hver fjerde helg.

Da Schibsted tilbød henne en vikarkontrakt før fast stilling, var hun klar på at hun ville beholde stillingen i DNB for å kunne oppfylle vilkårene om fast jobb i lånesøknaden til en bolig.

– Jeg fikk imidlertid fast jobb der relativt kjapt. Likevel fant jeg ut at jeg ikke ville slutte hos DNB. Nå har jeg hatt to jobber i tre år, forteller Pernille Grut Sørlie.

Vil tjene mer og ha fleksibilitet

Pernille er ikke alene om å jobbe for flere arbeidsgivere. Nesten syv av ti unge mellom 19 og 35 år vurderer å ta eller har allerede en annen jobb i tillegg til sin faste stilling, viser Deloitte-undersøkelsen, som er gjort i 36 land, også de nordiske.

26-åringen jobber i dag 100 prosent som teamleder i Schibsted. I tillegg har hun 20 prosent fast stilling som kunderådgiver i DNB, der hun tilbringer én kveld i uken og hver fjerde helg.
26-åringen jobber i dag 100 prosent som teamleder i Schibsted. I tillegg har hun 20 prosent fast stilling som kunderådgiver i DNB, der hun tilbringer én kveld i uken og hver fjerde helg. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Undersøkelsen viser at 67 prosent av unge i alderen 19–23 år («Generasjon Z») og 68 prosent av unge mellom 24 og 35 år («Millennials») vurderer å ta eller allerede har en annen jobb ved siden av sin faste stilling. Rapporten baserer seg på svarene fra 10.455 «Millennials» og 1800 fra «Generasjon Z».

Alle «Millennials» er universitetsutdannede unge mennesker i fulltidsjobb, men som har en annen arbeidsgiver i tillegg.

62 prosent av 24-35-åringene og 56 prosent av 19-23-åringene oppgir at hovedårsaken til at de påtar seg flere jobber, er økonomi. På de neste plassene følger fleksibilitet og bedre balanse mellom arbeid og fritid. Bare tre av ti av de spurte oppgir utvikling og læring som bakgrunnen for at de velger å ha flere jobber samtidig.

– Både fordeler og ulemper

Administrerende direktør Aase Aamdal Lundgaard i Deloitte tror trenden om å ha flere jobber samtidig er økende, også i Norge. Deloitte har selv ansatte som har en annen jobb ved siden av.

Administrerende direktør Aase Aamdal Lundgaard i Deloitte.
Administrerende direktør Aase Aamdal Lundgaard i Deloitte. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Det kan være utviklende å jobbe for to ulike arbeidsgivere, men det er heller ikke helt uproblematisk siden vi har en arbeidsmiljølov som skal sørge for hviletid. I Deloitte må man søke om å få anledning til å jobbe også for andre, og så vurderer vi hvert enkelt tilfelle, sier hun.

– Hva er fordelene ved å jobbe flere steder?

– Mange kan bli dyktigere også i hovedjobben sin, siden man bygger mer kompetanse. Å være i to ulike jobber kan gi nye impulser og perspektiver og man får et større nettverk. Så lenge man har lyst og kapasitet til det, synes jeg det kan være positivt å jobbe flere steder. Men man skal selvfølgelig huske på at man har en hovedarbeidsgiver, sier Deloitte-sjefen.

Vet ikke hvor lenge hun fortsetter

Pernille Grut Sørlie vet ikke hvor lenge hun kommer til å jobbe 120 prosent.

– Den lederjobben jeg har i Schibsted nå er ganske krevende. Jeg blir ikke sliten og føler at jeg får nok fritid, dessuten er det godt å få litt ekstra lønn. Men jeg har allerede begynt å tenke på at det kanskje snart holder med en fulltidsjobb, sier hun.

Om jobbtilfredsheten øker med flere arbeidsgivere sier ikke undersøkelsen noe om. Heller ikke om stressnivået øker.

Aase Aamdal Lundgaard tror mange arbeidsgivere har en todelt erfaring med å møte ansatte som jobber flere steder:

– På den ene siden vil du gjerne ha full lojalitet og energi rettet mot dine oppgaver som skal løses, men samtidig er den ekstra erfaringen som hentes utenfor eget hus også verdifull for hovedarbeidsgiver, sier hun.

Tror mange arbeidsgivere er skeptiske

Karriererådgiver Mette Manus i Manus Motivasjon sier at hun ikke har møtt så mange unge høyt utdannede med to jobber.

– Nei, denne trenden er ikke så kjent for meg. Jeg har inntrykk av at norske unge arbeidstagere vil ha mye fri. Men jeg har sett en del studenter som står på og har flere jobber, det er kanskje slik at noen av dem beholder studentjobben sin når de begynner i fast jobb? undrer hun.

Hun tror mange arbeidsgivere vil være skeptiske til å ha en ansatt som i tillegg jobber et annet sted.

– Det positive ved å ha flere jobber er jo at man får bredere erfaring og mer kunnskap, men jeg tror en del arbeidsgivere heller skulle ønsket at du jobbet litt overtid hos dem i stedet for å ta deg en ekstrajobb. Å ha to jobber deler deg mentalt også, sier hun.(Vilkår)

Lærte å kjøre bil i en Land Rover
Avtroppende Equinor-direktør John Knight viser frem Land Roveren sin fra 1948. Bilen ble først laget med aluminium og maling tiltenkt Spitfire–fly.
01:00
Publisert: