Det ble bare sånn. Tilfeldighetene styrte. Hilde Bjorå hadde jobbet i omsorgsbransjen som ung, hun kjente miljøet godt, og overgangen til sykepleierstudier føltes naturlig.
– Dessuten likte jeg å jobbe med mennesker, sier 43-åringen fra Sørum, som i årene etter studiene var innom alt fra sykehjem, hjemmetjenester og sykehus.
– Mannen min jobbet i Forsvaret og vi har flyttet mye rundt. Da er det også veldig praktisk å være utdannet sykepleier, for det er enkelt å få seg jobb hvor du enn befinner deg. Men turnusjobbing med små barn hjemme ble slitsomt, forteller trebarnsmoren, som helt siden hun gikk på videregående skole hadde hatt en liten drøm om å studere jus.
Da hun var rundt 30 år, begynte hun å gå lei. Tankene svirret.
– Nesten 40 år igjen i arbeidslivet, og jeg så ikke for meg resten av livet som sykepleier. Det var ikke meg mer, jeg ville gjøre noe helt annet, sier hun.
«Skremmende å se»
Direktør i Metier OEC, Vigdis Lamberg, har 17 års erfaring som karriererådgiver. Hun har møtt mange i Bjorås' situasjon:
– Det er skremmende å se hvor mange som har slitt seg ut fordi de er i feil jobb. Altfor mange tenker ikke over hvordan de er skrudd sammen, hvilke preferanser de har og hvor de henter energi når de tar yrkesvalget sitt. Da kan det bære galt av sted, sier hun.
Det første du må gjøre hvis du vurderer et karriereskifte, er å få hjelp til å se deg selv utenfra, råder Lamberg.
– Kompetansekartlegging er punkt nummer én, og dette omfatter både formell og uformell kompetanse. Hva brenner du for? Veldig mange bygger sin karriere nummer to på uformell kompetanse. Suksessfaktorene dine er mer enn det som står på eksamenspapirene dine; det kan være at du er kreativ, løsningsorientert, flink med folk, eller er en stayer – et eller annet du har i deg eller har fått gjennom erfaring, sier karriererådgiveren.
Advarer mot «gründerfellen»
Om du er introvert eller ekstrovert, er også viktig å ta med i betraktningen.
– Noen får mer energi av å jobbe tett på mange mennesker en hel arbeidsdag, andre tappes for energi av det samme, sier hun.
Hun advarer også mot å gå i «gründerfellen».
– Før du skifter karriere, må du vite hva du går til, og om du kan leve av det. Mange har en gründerdrøm, men vær klar over at det skal ekstremt mye til for å lykkes som gründer. Ofte er det mer hensiktsmessig å velge en jobb som gir deg sikker inntekt og som også vil være en jobb for fremtiden. Du kan ikke bare følge hjertet, sier Vigdis Lamberg.
– En lang vei å gå
Hilde Bjorå hoppet i det, sluttet som sykepleier og begynte å studere jus i 2008 etter å ha måttet ta opp fag først. I 2016 var hun ferdigutdannet jurist.
– Jeg brukte åtte år på studiene fordi vi i løpet av studietiden bodde fire år i USA. Jeg har delt studietiden min mellom familie, studier og deltidsjobb som sykepleier. «At du orker», fikk jeg høre, for et karriereskifte er knalltøft. Men i dag er jeg superfornøyd. Hadde jeg visst hvor hardt det ville bli … Jo, jeg hadde gjort det igjen. Men vær forberedt på at det koster.
Nå har Bjorå vært fast ansatt i Nedre Romerike Innkjøpssamarbeid i to år, der hun jobber med å kjøre anskaffelser for det offentlige.
– Jeg er på rett hylle. Det var dette jeg ville, og jeg er veldig fornøyd med valget mitt. Jusstudier er veldig anvendelig, og jeg kan helt klart se for meg å jobbe som jurist frem til jeg går av med pensjon.
– Ubehagelig å være nybegynner
En fersk OECD-studie anslår at en fjerdedel av jobbene vil bli endret av automatisering. Det vil få store konsekvenser for arbeidslivet, og kan også innebære at flere i årene fremover velger å skifte karriere helt, tror Kristianne Ervik (43) fra Karmøy.
Hun jobbet i rundt ti år som lystekniker, men hadde et hovedfag i antropologi i bunn.
– Etter noen års arbeidserfaring fikk jeg jobb i Sintef som forsker på arbeidsliv. Og etter fem år i jobben begynte jeg på en doktorgrad i organisasjon og ledelse, sier hun.
Underveis ble Ervik syk. Men etter sykdomsperioden startet hun i jobb som formidler av arbeidskraft hos Nav samtidig som hun gjorde seg ferdig med doktorgraden.
For bare to måneder siden begynte hun i en rådgiverstilling ved det tverrfaglige arkitektkontoret tegn_3 der hun jobber med oppgaver i skjæringspunktet mellom organisasjonsutvikling og arbeidsplassutforming.
Hun har holdt foredrag i regi av Nav om bransjebytte, og har selv kjent på hvordan det var å være over 40 år og «ikke kunne noen ting» da hun kom til Nav.
– Jeg ble overrasket over hvor ubehagelig det var å plutselig være «nybegynner» igjen. Det man må tenke over når man bytter bransje, er at man ikke lenger er ekspert. Du må holde ut å være fersk en stund, lære på nytt. Men når du etter hvert får taket på hvordan du kan bruke tidligere erfaring i en ny bransje, da løsner det. Arbeidsgivere må forstå at det er nettopp slike mennesker som kan skape innovasjon, de som ser ting på en annen måte fordi de har en helt annen bakgrunn, sier Kristianne Ervik.
– Aldri for sent å bytte karriere
Direktør Gina Lund i Kompetanse Norge sier at det å skifte arbeidsplass, bransje og gjøre karriereskift vil bli en del av hverdagen for oss alle i tiden som kommer. Dessuten må alle arbeidstagere bli gode på karrierekompetanse, påpeker hun.
– Karrierekompetanse innebærer å nyttiggjøre seg av ferdigheter, utdannelse, erfaring og holdninger på en smart måte for å henge med i utviklingen i et arbeidsliv i stadig endring, sier hun.
Kompetanse Norge arbeider derfor med å gi folk tilgang til gode, offentlige og gratis karriereveiledningstjenester over hele landet.
– Når er det «for sent» å bytte karriere?
– Det er aldri for sent. Tvert imot må vi alle regne med å gjøre dette flere ganger i løpet av yrkeslivet. I fremtiden vil det være behov for regelmessig å veksle mellom utdannelse og arbeid, uansett hvilket utdannelsesnivå du har. Å lære hele livet vil bli en livsstil i fremtiden, sier Gina Lund.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.