Sterke jobbkandidater som snakker åpent, oppriktig og ærlig om seg selv og sine meninger, har en klar tendens til å bli valgt når de kjemper om attraktive stillinger.

Det kommer frem i en rekke undersøkelser som Dan Cable, professor i organisasjonsadferd ved London Business School, har gjennomgått. Han har selv bidratt til noe av forskningen, skriver han i et innlegg i Financial Times.

Å la intervjueren bli gradvis mer kjent med hvem du er og røpe stadig flere sider av deg selv, er imidlertid kun et pluss hvis du vet at du stiller sterkt og har alt det andre som må til for å lande jobben, understreker han.

– Nettopp da kan åpenheten din utgjøre en forskjell, sier Cable.

– Som jobbsøker må du ha et ønske om å presentere deg selv så nøyaktig som mulig, slik at andre forstår deg slik du forstår deg selv, påpeker han.

Øker sjansen for jobb betydelig

Han kan vise til flere eksempler på at det faktisk fungerer:

I ett eksempel var man på jakt etter internasjonale lærere til jobber i USA. Bare 40 prosent av søkerne var aktuelle, og her kom det frem at velkvalifiserte kandidater som snakket åpent og ærlig om seg selv økte muligheten til å få jobben med 11 prosent.

Hensikten din må være å fortelle akkurat nok om deg selv til at intervjuet kan ende opp i en interessant samtale, understreker professoren. Analysene hans viser også at sterke kandidater som viser at de er villige til å snakke åpenhjertig har tre ganger så gode muligheter for å få jobbtilbud enn mer innadvendte kandidater, siden de allerede i intervjuet knytter sterkere bånd til intervjueren.

Forklar hva du mener

I stedet for å tenke gjennom de «beste» svarene på spørsmål du vil bli stilt i et intervju, bør du prøve å være mer spontan og flytende i måten du snakker på. Da vil du bli sett på som mer «ekte», mener Cable.

Bruk gjerne termer som «jeg tror …», «jeg mener …» og «mitt syn på det er …», men ikke glem å forklare hvorfor. Tenk derfor nøye gjennom de unike styrkene dine før jobbintervjuet, slik at du kan fremheve dem på best mulig måte, understreker han.

Men ikke pøs på med alt på én gang:

– Åpenheten din må komme gradvis gjennom intervjuprosessen, påpeker professoren.(Vilkår)

– Dette er jo bare helt fantastisk
Joker kjøpmann Dag Halvosen har fått nye digitale hjelpemidler.
01:20
Publisert: