Blant dem som aktivt søker ny jobb, er det hele 63 prosent som oppgir høyere lønn som viktigst i ny jobb. For disse blir større utfordringer mindre viktig, og lønn og virksomhetens omdømme mer viktig enn i fjor.

Dette kommer frem i ManpowerGroups nye Jobbskifteundersøkelse som er gjennomført av Opinion. Nesten 2000 nordmenn i alderen 18–67 år deltok.

– Jeg synes jo det er en overraskende høy andel som er opptatt av lønn når de er på jobbjakt. Ikke minst siden vi vet fra en tidligere undersøkelse vi gjorde at bare syv prosent av dem som faktisk skiftet jobb, gjorde det som følge av de økonomiske betingelsene, sier Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup Norge.

Opptatt av bedriftens omdømme

Hun peker også på at virksomheters omdømme er blitt en viktigere motivasjon for jobbskifte de siste årene:

I 2014 var bare ni prosent opptatt av dette – nå oppgir én av fire dette som viktigste motivasjon for å bytte jobb i fremtiden.

– I dag er alt så transparent at det for alle bedrifter er viktig å «holde sin sti ren». Skal man klare å tiltrekke seg de beste talentene og holde virksomheten konkurransedyktig i fremtiden, må man både ha et godt omdømme, øke mulighetene for faglig utvikling og tilby sine ansatte fleksibilitet, sier Brath.

– Er det smart å spørre om lønn i jobbintervjuet?

– Nei. Det er absolutt ikke det første man tar opp. Arbeidsgivere er interessert i å ansette dyktige folk som er opptatt av å utvikle seg faglig og hele tiden lære noe nytt, noe som er spesielt viktig i dagens arbeidsliv, der endringer skjer så raskt. Det må jobbkandidaten merke seg. Å være mest opptatt av lønnen gir ikke noe godt førsteinntrykk, sier ManpowerGroup-toppen.

Hennes beste råd til unge på jobbjakt er å vise endringsvilje og nysgjerrighet når man møter en potensiell fremtidig arbeidsgiver.

– Den dagen man slutter å ønske å lære mer, da er man lite attraktiv på arbeidsmarkedet, sier Maalfrid Brath.

– Et tegn på bedre arbeidsmarked

Karriererådgiver Mette Manus i Manus Motivasjon er helt enig med Brath i at lønn er noe man helst ikke snakker om i et jobbintervju.

– At flere enn før sier at høyere lønn er viktigst tar jeg som et tegn på at det er blitt et bedre arbeidsmarked – at man nå tør å be om dette, sier Manus.

Hun tviler imidlertid på at nyutdannede er opptatt av høy lønn.

– De er mest opptatt av å få en fot innenfor, ikke hvilke betingelser man får.

Men uansett hvor høyt man ønsker høyere lønn, er dette ikke noe som bør skinne igjennom i et jobbintervju, understreker hun.

– Gjør heller god research før jobbintervjuet, slik at du vet hva du kan forvente deg og hvilke forhandlingsmuligheter du har når den tid kommer. Det tar seg dårlig ut å spørre direkte om lønn og frynsegoder. Det gir ikke noe godt førsteinntrykk, sier karriererådgiveren.(Vilkår)

Norsk hytteliv er ikke som i andre land
På 30 kvadratmeter i Orkanger er tre generasjoner samlet i harmoni. – Vi lever helt annerledes her oppe, sier Elisabeth Løhre (38). Men norsk hyttekultur kan by på mye friksjon, viser forskning.
02:26
Publisert: