Etter å ha jobbet i lederposisjoner på ulike nivåer i nesten 30 år, bevilget farmasøyt Gunvor Næss Larsson seg et års fri for å fylle på ny kompetanse. Da fikk hun seg en vekker:

– Samtidig som jeg videreutdannet meg, gikk jeg på kaffebesøk med rekrutterere for å se om de kunne finne en ny interessant jobb til meg. Alle sa at jeg hadde en god cv, lang ledererfaring, og at jeg åpenbart hadde skapt verdi i jobbene mine. Men, så fikk jeg også høre: «Nå har du jo passert den gylne alderen din …», sier hun til DN.

Ledere er jevnt over fornøyd med de eldres arbeidsprestasjoner. Åtte av ti ledere sier at arbeidstagere over 60 år presterer minst like godt som dem under 60 år. Men bare funksjonshemmede er mindre populære å ansette enn seniorer når en virksomhet skal rekruttere nye medarbeidere, og populariteten er nedadgående.

Det kommer frem i rapporten Seniorpolitisk barometer 2017, som presenteres fredag morgen.

– I utgangspunktet er det flere gode resultater, men hvis nesten alle vil ha yngre arbeidstagere når de skal innføre ny teknologi eller nye arbeidsmåter – da er dette bekymringsfullt, sier direktør Kari Østerud ved Senter for seniorpolitikk.

Vil beholde dem lenge, men …

Hun synes det er bra at åtte av ti ledere ønsker at eldre ansatte skal fortsette i jobb helt til de når den øvre aldersgrensen i virksomheten. Og hun er også glad for at ledere i stor grad ønsker å beholde de eldre arbeidstagerne ved nedbemanning.

– Men bare 52 prosent sier at de ville like ganske eller meget godt å ansette eldre arbeidstagere. Drømmemedarbeideren er tydeligvis en som er erfaren og ung, sier Østerud.

Hun synes det er skuffende at over halvparten av virksomhetene ikke har noen strategi for å videreutvikle seniorer, selv om hun understreker at også seniorer selv har et ansvar for å henge med i den raske utviklingen som nå skjer i arbeidslivet.

– Man må stå på selv også for ikke å sakke akterut. Det skal arbeidsgiveren kunne forvente, sier Kari Østerud.

– Når du passerer 50, da skjer det noe

Gunvor Næss Larsson fikk i møtene med rekruttererne inntrykk av at «den gylne alderen» er rundt 50 år.

– Når du passerer 50 år, da skjer det noe. Men det er rekruttererne som ser ut til å ha den holdningen. Det er de som siler deg ut av søknadsbunken, ikke arbeidsgiverne. Jeg kom til noen jobbintervjuer, og der var det ingen som nevnte alderen min med et ord, sier hun.

Frustrasjonen skulle imidlertid ikke vare så lenge. Da hun ved en tilfeldighet møtte rekrutteringssjef Ghazaleh Amini i Apotek 1, begynte snøballen å rulle fort.

– Vi hadde en prat, jeg ga henne cv-en min, og det endte med at jeg ble tilbudt en nyopprettet stilling som avdelingsleder for Apotek 1 Skårersletta Hjemmetjeneste. Her har jeg overtatt en avdeling på drøyt 20 personer, og læringskurven har vært bratt. Jeg ble kastet inn i det, men stortrives, forteller 58-åringen.

Direktør Kari Østerud, Senter for seniorpolitikk.
Direktør Kari Østerud, Senter for seniorpolitikk. (Foto: Gunnar Blöndal)

I dag har hun vært ansatt i ett år, og på den tiden har avdelingen gjennomført en stor forbedringsprosess, flyttet til nye lokaler og digitalisert alle arbeidsprosessene.

– Så det er bare tull at man må ansette unge personer i forbindelse med omstillinger. Dette er noe vi seniorer kan klare helt fint. Faktisk vil jeg si at jeg får bedre tilbakemeldinger på lederskapet mitt nå enn jeg fikk for 15 år siden. Man blir moden, får mer erfaring og blir en mer komplett leder med årene, sier Gunvor Næss Larsson.

– Skal rekruttere de beste, uansett alder

Rekrutteringssjef Ghazaleh Amini i Apotek 1 understreker at apotekkjeden er bevisst på å være gode på seniorpolitikk.

– Det er ikke lett å få tak i gode farmasøyter, så vi ønsker å ha folk i arbeid så lenge som mulig. Som Norges største apotekkjede lever vi av gode resultater, og da må vi sikre oss høy kompetanse og erfarne folk. Vi skal rekruttere de beste, uansett alder. Siden alle i Norge har et forhold til apotek, er vi også bevisste på å tenke mangfold når vi rekrutterer. Med et godt mangfold representert på arbeidsplassen, øker trivselen, sier Amini.

Gunvor Næss Larsson innrømmer gjerne at hun var litt «fed up» av tilbakemeldingene hun fikk før hun begynte hos Apotek 1.

– Jeg har jo de beste årene foran meg i arbeidslivet, og da føles det urettferdig å bli skvist ut fordi jeg har nådd en viss alder. Jeg har aldri hatt høyere kompetanse enn nå, og det er bare en myte at seniorer ikke er opptatt av å tilegne seg ny kompetanse, sier hun.(Vilkår)

Krangler med varaordfører om hyttekjøp
Bjørn Waatwik har brukt åtte år på rettssaker etter at han kjøpte hytte av varaordføreren.
01:09
Publisert: