84 prosent av studentene som fullførte en grad ved Universitetet i Oslo (UiO) i perioden 2014 til våren 2018 er i jobb, viser den nye kandidatundersøkelsen til UiO.

Bare seks prosent er uten jobb, seks prosent studerer fortsatt. En større andel enn tidligere, 71 prosent nå mot 53 prosent i forrige undersøkelse fra 2014, opplever dessuten at de har en relevant utdannelse, og 89 prosent av de yrkesaktive er ansatt i en heltidsstilling.

Til sammenligning viste BIs arbeidsmarkedsundersøkelse 2019 at 91,2 prosent av masterstudentene fra BI var i jobb seks måneder etter graduering, og Kandidatundersøkelsen ved NHH viste at 98,8 prosent av tidligere NHH-studenter er i relevant arbeid.

Prorektor Gro Bjørnerud Mo ved UiO er fornøyd med tallene:

– Det er spesielt gledelig at enda flere enn før opplever at de har en relevant utdannelse for arbeidsoppgavene de møter, sier hun.

Et fellestrekk ved disse kandidatene er at de lettere klarer å kommunisere sin egen kompetanse, noe mange har fått hjelp til ved å bruke gratis rådgivnings- og veiledningstjenester ved studiestedet.

Lokket frem nysgjerrigheten

Alisa Mujanic (27), som er utdannet statsviter og jobber med cybersikkerhet i Telenor Group, benyttet seg av tjenestene til Karrieresenteret ved UiO i løpet av studiene.

– Jeg er ganske sikker på at jeg ikke hadde søkt den jobben jeg har i dag om jeg ikke hadde fått karriereveiledning. Jeg tenkte så snevert på de jobbmulighetene jeg hadde, men karriererådgiverne lokket frem nysgjerrigheten og satte meg på et bredere spor. Det er faktisk utrolig mange karriereveier man kan gå som utdannet statsviter, jeg var bare ikke klar over det, sier Mujanic, som stortrives i jobben hun har hatt i snart tre år.

Gisle Hellsten, leder for Karrieresenteret ved UiO, mener altfor få studenter benytter seg av tilbudet.

– De ert ofte slik at mange kommer til oss like før de er ferdige med studiene, og da er det ikke så mye vi får gjort. Jeg vil råde studentene til å oppsøke oss i starten av studiene, da er det lettere å reflektere rundt egne kurs og ta grep for å styrke mulighetene sine i jobbmarkedet, sier Hellsten.

– Oppsøk veiledning tidlig

Han har et inntrykk av at mange tenker karriere først når de skal ut og søke sin første jobb.

– De fleste utdannelser er ikke profesjonsrettet, og for å tenke gjennom hva du vil jobbe med bør du tenke bredt, sier Hellsten.

Alisa Mujanic gikk både på kurs for å lære å skrive søknader og fikk individuell karriereveiledning da hun var student.
Alisa Mujanic gikk både på kurs for å lære å skrive søknader og fikk individuell karriereveiledning da hun var student. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Mange gratistilbud

Karriereveiledning er viktig og i mange tilfeller avgjørende for å finne riktig jobb etter studiene, påpeker direktør Gina Lund i Kompetanse Norge.

– For mange er det ikke et én til én-forhold mellom det man har studert og jobbene som er tilgjengelige. Man må selv se relevansen av egen utdannelse og argumentere for det i en søknadsprosess. Der kan karriereveiledning bidra, sier hun.

– Tenk jobb mens du studerer

Alisa Mujanic gikk både på kurs for å lære å skrive søknader og fikk individuell karriereveiledning da hun var student. I tillegg oppsøkte hun forskningsmiljøet og aktuelle fremtidige arbeidsgivere fordi hun var nysgjerrig og ville vite mer om egne muligheter.

– Jeg engasjerte meg også i studentforeninger og deltok på arrangementer og karrieredager. Ett av de gode rådene jeg fikk på Karrieresenteret var å tenke jobb samtidig som jeg studerte. Da er det mye enklere å gå fra en studenttilværelse til arbeidsliv, for det er i arbeidslivet du skal løse store og små utfordringer som du har lært teoretisk på studiene. Hvis du er aktiv, engasjert og oppsøkende leder ofte det ene til det andre. Og det kan også føre deg i retning drømmejobben, sier 27-åringen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.