Åtte prosent av mennene og fire prosent av kvinnene ser for seg at de vil sitte i topplederposisjon om fem år. 16 prosent av mennene og ni prosent av kvinnene tror de vil være toppledere om ti år.

Det viser Finn.nos ferske jobbindeks.

– Vi jenter har en jobb å gjøre selv for å endre på dette. Vi må ta sjanser, våge å gjøre feil, ta på oss mer ansvar og kreve høyere lønn. Ellers vil det kjønnsdelte arbeidsmarkedet bare fortsette og fortsette, sier BI-student Christiane Hovland (24).

Sammen med Merethe Arnesen (29) og Lena Holter (25) tar hun en master i organisasjonspsykologi og ledelse på Handelshøyskolen BI. De tre studentene legger ikke skjul på at de synes funnene fra Finn.nos jobbindeks er skuffende.

– Vi jenter bli flinkere til å løfte hverandre opp og frem, sier Holter.

I masteroppgaven sin har de blant annet sett på lønnsforskjeller mellom kvinner og menn, og er sjokkert over det de fant.

– Det er jo enorme forskjeller! Jeg tror menn er mye dyktigere på å «selge seg selv», mens kvinner ofte undervurderer seg selv. Det handler blant annet om å være mer bevisste på styrkene våre, sier Holter.

– Et tankekors

Tallene overrasker også Christopher Ringvold, jobbanalytiker og produktdirektør i Finn jobb.

– I 2016 ble seks av ti høyere utdannelser fullført av kvinner. Kvinner ligger på fullføringstoppen på absolutt alle nivåer innenfor høyere utdannelse. Det er også en økende andel kvinner som velger tidligere mannsdominerte fag som medisin, jus og økonomi. Derfor trodde jeg det skulle være jevnere, sier han.

I alt 1000 personer deltok i undersøkelsen som Polling & Statistics har gjennomført for Finn.no. Halvårsrapporten om arbeidsmarkedet lanseres og presenteres for barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland torsdag denne uken

– Kvinner vil i lengre perioder enn menn prioriterer familie fremfor karriere. Men tallene viser oss også at kvinner i mindre grad tror på at de vil bli rekruttert eller gitt muligheten til å bli leder, og det må være et tankekors. Dette innebærer at bedriftene må jobbe bevisst mot å rekruttere flere kvinner inn i lederposisjoner – og ha klare mål for dette, sier han.

Positive til kvotering

BI-studentene mener kvotering av kvinner inn i styrer og ledergrupper kan være rette veien å gå for å oppnå bedre balanse mellom menn og kvinner på toppnivå. De mener også at det må tas klare grep for å sikre at kvinner ikke blir lønnstapere etter å ha fått barn.

– Både næringslivet og kvinnene selv har et ansvar. Det nytter ikke å bare si at vi har lyst på lederjobber, vi må også våge å stikke oss frem og søke på toppjobber – utfordre oss selv. Generelt er menn bedre på å ta sjanser, men det er ingen grunn til at det skal være slik, sier Merethe Arnesen.

Jobbanalytiker Christopher Ringvold sier at det kjønnsdelte arbeidsmarkedet vil vedvare lenge hvis dagens holdninger ikke endres.

Men han mener topplederne kan gjøre noe med situasjonen, blant annet i rekrutteringsfasen:

– Kvinner må i samme grad som menn bli hentet til stillinger og inviteres til å søke interne stillinger, og her hviler ansvaret på ledelsen. Verden går ikke fremover ved å ansette de samme personene som deg selv. Ledere som jobber aktivt med å motarbeide det kjønnsdelte arbeidsmarkedet, skaper fremtidens virksomheter, sier Ringvold.

Mener menn også må velge annerledes

Forsker Kjersti Misje Østbakken ved Institutt for samfunnsforskning er ikke overrasket over funnene i undersøkelsen, men understreker at det går i riktig retning – bare i sakte tempo.

– Jeg er ganske sikker på at det kjønnsdelte arbeidsmarkedet kommer til å vare i mange, mange år fremover, sier hun.

– Dette handler ikke bare om hva kvinner og menn velger. Det handler også om hvem arbeidsgivere rekrutterer samt strukturelle forhold. Det hjelper ikke å heie frem kvinner i teknologi og realfag for å få kjønnsbalanse hvis ikke flere menn i tillegg velger helse og omsorg, siden helsesektoren er så stor i Norge, sier hun.(Vilkår)

Her kjører DN Jaguar I-Pace
Jaguars første elbil er ikke bare en elegant bil, den byr også på allsidige egenskaper.
01:49
Publisert: