Med headset, pc og en kanne kaffe sitter Frank Wikran og gjør jobbintervjuer på telefon. Tirsdag satte han inn annonse på Finn der han ba korona-permitterte søke jobb hos bemannings- og rekrutteringsbyrået. På et døgn har han fått 40 søknader fra permitterte.

– Vi har flere annonser ute der vi ber permitterte ta kontakt. Det er hektisk. jeg hadde akkurat et jobbintervju på telefon og skal ha et til nå. Det blir mer jobb for oss. Det er mange om beinet, sier Wikran.

De siste seks dagene har Nav mottatt til sammen 113.500 søknader om dagpenger. 105.000 av søknadene gjaldt permittering. Samtidig er det enkelte bedrifter som ber permitterte søke jobb hos dem.

Et søk på Finn.no med søkeord for korona og permitteringer ga 200 ledige stillinger over hele landet, særlig i helsesektoren, bemanningsbyråer, lagre og butikker.

– De samfunnskritiske sektorene trenger folk akkurat nå, særlig på butikk og lager, sier Wikran.

– Vi ønsker å hjelpe så mange vi klarer å få arbeid, legger han til.

Fikk 500 søkere på tre dager

Søndag formiddag la Universitetssykehuset i Nord-Norge ut en melding på Facebook der de ba om flere hjelpende hender mot koronaviruset. I løpet av tre dager søkte 480 personer jobb på sykehuset, forteller Gøril Bertheussen, personal- og organisasjonssjef ved sykehuset.

– Vi har fått 200 søkere uten helsefaglig bakgrunn og 280 søkere med helsefaglig bakgrunn. Vi er i gang med å tilsette folk, og så langt har vi ansatt en håndfull medarbeidere, sier Bertheussen.

Onsdag var 425 av sykehusets ansatte borte fra jobb i korona-fravær, av dem var 265 i karantene. Sykehuset har utsatt alle operasjoner og behandlinger som kan utsettes, og lærer opp flere ansatte i korona-behandling. Hvor mange sykehuset ansetter er avhengig av karantenereglene og hvor lenge epidemien pågår, ifølge Bertheussen.

– Vi er glad folk melder seg og vil gjøre en innsats i en samfunnskritisk sektor, sier hun.

Også sykehus i Oslo, Trondheim, Molde og Levanger har lagt ut annonser på Finn der de ber folk søke jobb for å hjelpe til mot korona-utbruddet.

Kjører 466 kilometer med mat

Utenfor Coop Nords store matlager ved flyplassen i Tromsø står et dusin trailere og lastebilder og venter på tur for å kjøre inn til rampen og hente matvarer til halvfulle butikker.

Lastebilsjåfør Gøran Ericsson har sovet i bilen i natt, nå står han i kø før han skal kjøre 466 kilometer med matvarer til butikkene i Lakselv i Finnmark.

– Det er tomt for tomatbønner i Lakselv, sier Ericsson.

– Jeg venter på en ledig rampe så jeg kan laste på. Her er det fullt. Som regel er det bare å rygge inn til en rampe, men i dag var det mye biler, sier Ericsson.

Sjåfør Gøran Ericsson i Miniekspress Finnmark AS sier vegene er tomme som en ettermiddag på julaften.
Sjåfør Gøran Ericsson i Miniekspress Finnmark AS sier vegene er tomme som en ettermiddag på julaften. (Foto: Marius Fiskum)

Raskeste rute fra Tromsø til Lakselv går via Finland og Kautokeino og tar ni timer. Han har kjørt bil i 20 år, men aldri opplevd så få biler på veien som nå.

– Det er like få biler som julaften om kvelden, sier Ericsson.

På Coops lager bak han jobber de ansatte på spreng for å fylle opp lastebilene så butikkene kan få nye varer etter helgens hamstring. Flere store grossister landet rundt ber permitterte søke jobb som truckførere og lagerarbeidere.

På Coops lager jobber de ansatte på spreng for å fylle opp lastebilene så butikkene kan få nye varer etter helgens hamstring.
På Coops lager jobber de ansatte på spreng for å fylle opp lastebilene så butikkene kan få nye varer etter helgens hamstring. (Foto: Marius Fiskum)

– Kundene vi har tar inn så mange arbeidere som de klarer for å dekke behovet på kort sikt, sier Wikran i Fremo, som omsatte for 70 millioner kroner i fjor.

Han forteller at det ringer folk fra alle bransjer, særlig frisører og ansatte i hotell- og restaurantbransjen, som er hardt rammet av korona-utbruddet.

– De permitterte som ringer sier de ønsker å bidra. Å kunne hjelpe samfunnet og de permitterte er en ekstra gulrot for oss, sier Wikran.

Permitterte som mottar dagpenger fra Nav må varsle Nav hvis de får ny jobb. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.