– Noen virksomheter må stenge ned på grunn av skjenkestoppen, men de som ikke er avhengig av skjenking har nå muligheten til å snu seg rundt og holde på sine ansatte fremfor å permittere. Utelivs- og kulturbransjen har jo selv etterlyst en lønnsstøtteordning, og jeg mener det er et godt poeng.
Det sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets etter at finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) tirsdag morgen la frem nye økonomiske tiltak knyttet til koronasituasjonen.
Regjeringen varslet før helgen at den vil imøtekomme kravet fra LO, NHO og Virke om å innføre en lønnsstøtteordning, der staten tar en del av lønnskostnadene for kriserammede bedrifter. Formålet er å gjøre det lettere for bedriftene å unngå permitteringer.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier tirsdag at målet er å få på plass ordningen i løpet av uken.
– Det som trengs nå er direkte støtteordninger til de som rammes hardest av de nye restriksjonene, altså kultur- og utelivsbransjen. Og uten at jeg kan snakke for dem, tror jeg at de med disse nye tiltakene som ble presentert i dag vil føle at politikerne kommer dem litt i møte, sier Gonsholt Hov.
– De har det tøft nå, de fikk et hardt slag i går, og i ytterste konsekvens må de stenge ned så lenge restriksjonene varer. Men dette (tiltakspakken, red.anm.) kan hindre at permitteringstallene blir like dramatiske som man kunne frykte. De nye tiltakene kan bidra til å begrense skaden, legger han til.
Splittet næringsliv
– Det er rentemøte på torsdag. Vil de nye strenge restriksjonene, som noen mener er en delvis nedstengning, påvirke Norges Banks avgjørelse?
– Et vanskelig spørsmål. For uansett hva Norges Bank gjør med renten senere i uken vil de ha vanskelig for å begrunne avgjørelsen sin. Det er en krevende pedagogisk øvelse, sier sjeføkonomen.
Han peker på at det som skjer i næringslivet nå er sammensatt og komplisert: Mens bedrifter i enkelte bransjer må ta hele støyten som følge av nye restriksjoner, er det full fart i øvrige deler av norsk næringsliv.
– Det kan snu fort
– Norges Bank har visst at det brått kunne komme negative nyheter i dagene før rentemøtet, men det er ikke sikkert at de lar renten ligge i ro av den grunn. Det viktigste er hva som skjer med renten i neste runde. Hadde ikke disse virusnyhetene dukket opp nå, ville Norges Bank ha hevet rentebanen, sier Gonsholt Hov, og legger til:
– Vi har vært i denne situasjonen før, så vi har sett hvor fort ting snur. Hva skjer når restriksjonene lettes på? Jo, da vil det raskt bli en sterkere situasjon igjen. Det er restriksjonene som rammer økonomien, ikke frykt. Så når vaksinasjonen tar seg opp og smittetallene går ned, og restriksjonene fjernes, da kan vi raskt være tilbake til normalen.
Virke: – Det haster
Virke er klare for å samarbeide om utformingen av en lønnsstøtteordning, men mener regjeringen har kommet sent i gang.
– Vi tror finansministeren på hans ord når han sier at han skal levere en lønnsstøtteordning i løpet av uken. Vi har levert våre innspill og er tilgjengelige hele døgnet for departementet, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.
Handels- og tjenestenæringene er blant områdene som blir hardest rammet av strenge smitteverntiltak. Virke-sjefen er bekymret.
– I dag stenges i praksis bransjene som lever av å samle folk. Vi får meldinger om et ras av permitteringsvarsler og en usikker fremtid for mange virksomheter.
Horneland Kristensen mener det haster å få ordningene på plass.
– Kompensasjonsordningene burde vært på plass i går. Regjeringen kom sent i gang, og det ser vi konsekvensene av i dag, sier Horneland Kristensen.
NHO: – Tiltakene treffer for dårlig
Arbeidsgiverorganisasjonen NHO er ikke fornøyd med regjeringens kompensasjonsordning. – Tiltakene treffer for dårlig, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.
– Den nasjonale kompensasjonsordningen som regjeringen kunngjør, dekker kun november og desember. Smittetiltakene varer imidlertid til godt ut i januar, noe som betyr at den verste perioden for rammede bedrifter ikke dekkes. Det er ikke godt nok, sier administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid.
Regjeringen har foreslått å forlenge den generelle kompensasjonsordningen for næringslivet, med noen justeringer.
Kravet til fall i omsetning er lempet på fra 40 til 30 prosent i perioden november-desember. Almlid mener ordningene for næringslivet burde vært forlenget ut i 2022.
– Vi registrerer at ordningen forlenges til over nyttår for andre grupper. Det er bare næringslivet som får en stopp ved nyttår, legger han til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.