– Jeg blir skremt. Ikke overrasket, for de siste ukene har vi sett hvordan dette eskalerer, men skremt. Når jeg ser tallene er det vanskelig å finne ord, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO.

Arbeidsgiverforeningen gjennomførte torsdag og fredag en ny spørreundersøkelse blant sine medlemmer. NHO representerer over 27.000 bedrifter, og over 5000 har svart. Undersøkelsen tegner et dystert bilde av situasjonen ute hos medlemmene:

  • 56 prosent har gjennomført permitteringer – seks prosent mer enn for én uke siden.
  • 75 prosent sier permitteringer er aktuelt innen kort tid.
  • Fire prosent har sagt opp ansatte, mens 15 prosent planlegger å si opp.
  • 32 prosent sier de opplever en reell risiko for konkurs. For bedriftene med ni eller færre ansatte er tallet enda høyere: 42 prosent.
  • 32 prosent mangler penger til å betale regninger, opp fra 29 prosent forrige uke.
  • 84 merker lavere etterspørsel, opp fra 82 prosent forrige uke.

– Undergangsstemning

Særlig den utbredte frykten for konkurs gjør inntrykk på NHO-sjefen:

– Det er tomt for penger hos mange av medlemmene våre, men husleien og strømregningen skal betales. Dette er livsverkene til mange. Arbeidsplassene til titusenvis av mennesker over hele landet. Det Norge vi kjenner står på spill, sier Almlid.

Han er ikke i tvil om at Norge på et eller annet vis vil komme gjennom krisen, men sier han er preget av en «dystopisk» følelse.

– Det er en undergangsstemning, sier han.

Cash til bedriftene

Fredag morgen møtte NHO-sjefen pressen sammen med blant annet finans- og næringsministeren, samt LO-sjefen, for å legge frem regjeringens hittil fjerde krisepakke. Tiltakene må vedtas i Stortinget før de kan iverksettes, men prinsippene er klare: For en foreløpig periode på to måneder vil staten betale en vesentlig andel av koronarammede bedrifters løpende utgifter. Andelen er ikke avklart, men bedrifter som er beordret stengt vil få mer.

Kostnaden er beregnet til mellom ti og 20 milliarder kroner i måneden, avhengig av hvor mange som ber om penger. Søknadsprosessen skal i hovedsak være automatisk, og pengene skal kunne være på konto innen tre uker.

– Det har vært viktig å få på plass generelle ordninger. Det viser at alle rammes av dette. Alle bransjer, store og små bedrifter, hele landet, sier Almlid.

– Tror du det blir nok?

Det er veldig vanskelig å si. Jeg tror ikke det blir nok. Men det kan godt hende det er andre typer pakker, målrettet mot enkeltbransjer som blir den riktige måten å gjøre det på fremover. Det vi gjør nå må ha en langsiktig positiv effekt.

Kan ikke skru klokken tilbake

NHO-sjefen tror ikke det er mulig å skru klokken tilbake for norsk næringsliv.

– Dette må også bidra til en omstilling av Norge. Vi kan og skal bli best på klimautfordringene, best på teknologiutfordringene, best på å skaffe og utvikle kompetansen, og på å sikre at våre unge får tilgang på gode jobber og gode liv, sier Almlid og legger til:

– Ingen vet hvor vi er om noen uker. Nå må vi fatte raske beslutninger og handle stort. De som er sikre på hvor dette ender bør man ikke lytte til, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.