Saken oppdateres.
– Nå er vi i fase to, den handler om de som trenger cash, ikke kreditt, sa finansminister Jan Tore Sanner (H) da han la frem regjeringens foreløpig siste krisepakke fredag morgen.
Regjeringen foreslår nå en ordning der staten dekker en andel av de faste kostnadene for bedrifter som har betydelig nedgang i omsetningen som følge av virusutbruddet og smitteverntiltakene.
Hvor stor andel av de faste utgiftene som skal dekkes er imidlertid ikke fastslått.
– Vi har bestemt at dette skal gjøres, så må vi få bruke noen dager på å få på plass detaljene i dette, sier finansministeren på spørsmål fra pressen, og understreker at dekningsgraden bør være høyere for de bedriftene som er pålagt å stenge som følge av regjeringens tiltak mot spredning av koronaviruset.
Bruker ikke tid på millimeterpresisjon
Det blir lagt opp til at ordningen vil ha et omfang på 10–20 milliarder kroner per måned. Summen vil avhenge av hvor mange bedrifter som benytter seg av den.
Sanner understreker at det fortsatt er mange detaljer som ikke er på plass.
– Vi vil prioritere å få raskt på plass en enkel og effektiv løsning i stedet for å bruke tid på sikre en ordning med millimeterpresisjon. Så kan vi heller justere på den underveis hvis det viser seg å være behov for det, sier finansministeren.
– Hele verdikjeden må bidra
Regjeringen ikke vil dekke bedriftenes totale inntektsbortfall.
– Hele verdikjeden må være med å bidra, sier næringsminister Iselin Nybø (V) under pressekonferansen, og trekker frem utleiere som har lempet på kravene som et godt eksempel på hvordan alle deler av næringslivet kan bidra.
Pakken er utformet i samarbeid med arbeidsgiverorganisasjonene NHO og Virke, i tillegg til arbeidstagersiden ved LO.
Finans Norge som representerer banknæringen samarbeider med regjeringen om en løsning der bedriftene søker støtte gjennom en digital portal hvor behandling av søknader i stor grad skal automatiseres og baseres på tilgjengelige registerdata. Dette for at pengene kan utbetales så raskt som mulig.
– Målet er at pengene skal være på konto innen tre uker, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge under pressekonferansen.
– Kan stå overfor flere titallstusen konkurser
Næringslivsorganisasjonen SMB Norge er ikke imponert over det regjeringen legger frem fredag.
– Det virker ikke som om regjeringen forstår alvoret for SMB-bedriftene (små og mellomstore bedrifter, red.anm.). Vi har prøvd å fortelle dem at tiltakspakke 1 ikke når frem, sier daglig leder Olaf Thommessen umiddelbart etter fremleggingen.
I en medlemsundersøkelse SMB Norge har gjennomført, sier 50 prosent av deres medlemmer at det regjeringen har lagt frem hittil ikke treffer. Cirka 40 prosent av medlemmene frykter snarlig konkurs.
– Basert på våre undersøkelser, som vi har spilt inn til regjeringen uten å ha blitt hørt, kan vi stå ovenfor flere titallstusen konkurser i nær fremtid. Dette primært fordi tiltakene ikke når frem, sier Thommessen.
Avhengig av Stortinget
Fredagens krisepakke er den siste i rekken av i alt fire krisepakker regjeringen har lagt frem etter at landet i praksis ble stengt ned 12. mars. Tiltakene er blitt utvidet til å gjelde etter påske.
Regjeringen er av avhengig av flertall i Stortinget, og ved flere av forhandlingene om krisepakkene, har opposisjonen lagt mer på bordet enn det regjeringen foreslo for å hjelpe arbeidstagere og det kriserammede næringslivet.
Finansminister Jan Tore Sanner (H) sa i forrige uke at den totale kostnaden anslås til 280 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.