Før jul mottok Statsbygg uavhengige varsler fra to kvinner som jobber på byggeplassen ved det nye Nasjonalmuseet. Kvinnene meldte fra om uønskede seksuelle kommentarer.

De anonyme meldingene beskrev både ordbruk, kroppsspråk og skriving på dovegger, opplyser kommunikasjonsrådgiver Gjermund Jappée i Statsbygg til DN.

I 2020 skal Nordens største kunstmuseum åpne i Oslo, som 650 arbeidere jobber med å få ferdig.

Nå har Statsbygg i samarbeid med LO satt opp plakater på byggeplassen i hovedstaden. Her oppfordres de ansatte til å blant annet si ifra om ufin språkbruk og ikke le av krenkende vitser. «Sexisme, rasisme og homofobi hører ikke hjemme her», står det.

Reglene skal også være innlegget i byggeplassens sikkerhetskurs.

Disse plakatene kom opp etter varsler om seksuell trakassering.
Disse plakatene kom opp etter varsler om seksuell trakassering. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

Vurderer permanente tiltak

I etterkant av varslene ble de 25 kvinnelige arbeiderne på byggeplassen invitert til et informasjonsmøte for å komme med innspill til tiltak, som i første omgang resulterte i plakatene. 22 av kvinnene møtte opp.

Budskapene er nå innlemmet i byggeplassens sikkerhetskurs. Jappée sier tiltakene er blitt tatt godt imot, og Statsbygg vurderer nye og permanente ordninger på alle sine byggeplasser.

Statsbygg fikk varsler om seksuell trakassering fra to kvinnelige ansatte på byggeplassen i Oslo som skal bli det nye Nasjonalmuseet.
Statsbygg fikk varsler om seksuell trakassering fra to kvinnelige ansatte på byggeplassen i Oslo som skal bli det nye Nasjonalmuseet. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

– Ettersom varslene er anonyme, har de ikke fått noen direkte konsekvenser for dem det gjelder. Men på den andre siden har jo varslene ført til en mye større bevisstgjøring om dette gjennom holdningskampanjen, sier Jappée.

– På norske byggeplasser i dag er det en svært variert sammensetning av kulturer og sedvaner. Uønsket oppførsel kan rette seg mot kvinner, men også mot seksuell legning eller religion. Derfor må vi være tydelige på at enkelte holdninger ikke er akseptable, sier byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i en uttalelse gitt til Statsbyggs egne nyhetssider.

Ombudet fikk klager

DN skrev tidligere denne uken at likestillingsombud Hanne Bjurstrøm har mottatt flere klager fra kvinner på byggeplasser om uverdige forhold på jobb. Hun mener et bedre arbeid for likestilling kan bidra til å rette opp i bransjens «frynsete rykte».

Hun trakk frem tre områder som byggebransjen bør ta tak i: En hardere linje mot seksuell trakassering, en normalisering av at ansatte kan ha omsorgsansvar, og bedre fysiske arbeidsforhold.

– Et kvinneløft vil både kunne styrke bransjens rykte, samt være en måte å ta samfunnsansvar på. Jeg tror også at arbeidsvilkårene i ulike deler av arbeidslivet blir likere for kvinner og menn, hvis kjønnsbalansen blir bedre, sier Bjurstrøm.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Eva Grinde: Personlighetstester har minimal verdi og kan sammenlignes med horoskoper
07:40
Publisert: