Mandag inviterte likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) representanter fra rekrutteringsbransjen for å snakke om kjønnsbalanse i norsk næringsliv.

– Reguleringer, kvotering og pålegg er feil vei å gå for å få flere kvinner inn i topplederstillinger, men vi er utålmodige etter å få til endring. Derfor er det viktig å gå i dialog med bransjen, for å finne ut hva som er proppene i systemet, sier likestillingsministeren.

I alt 13 rekrutteringsbyråer var invitert til møtet. 11 stilte opp med hver sin representant, ett byrå var forhindret fra å komme på grunn av utenlandsreise, mens rekrutteringsselskapet Egon Zehnder takket nei.

«Takk for hyggelig invitasjon til diskusjon omkring kvinner i ledelse. Hos oss er dette et prioritert tema, hvor vi har en del rettede aktiviteter samt forsøker å bidra i vår daglige virksomhet. Vi har diskutert dette internt og har kommet til at vi ikke ønsker å delta på arrangementet da vi opplever det som litt hemmende å diskutere dette i et rom med konkurrenter», heter det i svarbrevet signert Petter Eilertsen i Egon Zehnder.

Han understreker imidlertid at de er åpne for en direkte dialog med politikerne.

– Litt rart å takke nei

Statsrådene legger ikke skjul på at svaret kom overraskende:

– Når en hel bransje blir spurt om sine synspunkter rundt et så viktig tema, trodde vi at alle inviterte ville stille velvillig opp. Jeg synes det er litt rart å takke nei til et slikt politisk møte, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Når DN spør om selskapets kommentar til saken, sier Morten Tveit, daglig leder hos Egon Zehnder i Norge, at selskapet har tilbud Likestillingsdepartementet og statsråden å diskutere saken direkte med dem.

– Egon Zehnder ønsker ikke å stille opp i et stort fellesmøte med konkurrenter til stede, og dele aktiviteter som ofte er konfidensielle og relatert til klienters spesifikke behov, sier Tveit.

Det sveitsiske rekrutteringsselskapet har vært involvert i en rekke lederansettelser i norske selskaper, og var blant annet involvert i prosessen da Sigve Brekke fikk jobben som ny konsernsjef i Telenor.

– Sjelden menn reflekterer over hva de ikke kan

Isaksen tror det kan være nyttig å få til en felles bransjestandard for rekruttering av toppledere.

Linda Hofstad Helleland er enig.

– I flere store danske selskaper hører vi om krav fra konsernledelsen om at det alltid skal være både kvinner og menn i finaleheatet når toppledere rekrutteres, uansett hvor stor bedriften er. Når vi stiller spørsmålet til hodejegere, er svaret at slik er det bare de store norske selskapene som praktiserer dette i dag. Her ønsker vi å se en konkret endring, sier hun.

I møtet med hodejegerne og rekrutterne mandag fikk de høre at skoen ser ut til å trykke på tre ulike nivåer: Mange nok kvinner vil ikke bli toppledere, selskapene som er på topplederjakt har for snevre kravspesifikasjoner og ender ofte opp med å ansatte en leder som er nokså lik den forrige lederen – og hodejegerne er ikke alltid flinke nok til å utfordre næringslivet til å tenke nytt.

– Jeg har sett kvinnelige kandidater til en toppstilling stryke ut med gul markeringspenn på kravspesifikasjonen hva de kan og ikke kan. Det er svært sjelden mannlige kandidater reflekterer over hva de ikke kan. Kvinner må ikke være så opptatt av hva de ikke kan få til, for absolutt ingen kandidater er «eksellente», sa Stig Berntzen i Korn Ferry i møtet.

Tror kvinner både kan og vil

Trine Larsen i Hammer & Hanborg tror ikke kvinnene selv er problemet. Hun mener rekrutteringsbransjen bør gå i seg selv og er enig i at en felles bransjestandard er veien å gå.

– Vi må både ta et kritisk blikk på vår egen praksis, evnen og viljen til å fornye oss, vår bevissthet og kunnskap rundt kjønnsbalanse og mangfold. Måten vi i det siste tiåret har jobbet med rekruttering er i ferd med å gå ut på dato. At det er få kvinner på toppen i næringslivet tror jeg rett og slett skyldes at det ofte ikke blir tenkt åpent og bredt nok i rekrutteringsprosessene, og at bransjen vår ikke har våget å utfordre nok. For påstanden om at det ikke finnes kvalifiserte kvinner som både vil og kan er tull, sa hun i sitt innlegg.

Hun mener man i tillegg til erfaring må se på kandidatenes fremtidige potensial.

Det er likestillingsministeren enig i:

– En av utfordringene vi har er det kjønnsdelte utdannelsesmarkedet. Vi må bygge opp talentene fra bunnen av, slik at kvinner kan hoppe fra ledernivå til ledernivå. Det er jo ikke slik at man går fra ledernivå 4 til øverste ledernivå i ett sprang. Dette vil ta tid, men vi kan ikke bruke 20 år heller, sier Hofstad Helleland, som heller ikke tror at problemet er at kvinner ikke vil ta på seg toppjobber.

– Nei, kvinner både kan og vil, det vet vi. Det er ikke hovedproblemet her, sier hun.

Isaksen og Helleland har ikke bare invitert rekrutteringsbransjen, men også næringslivsledere til en samling for å finne frem til hvordan man kan bedre kjønnsbalansen på toppen i næringslivet. Under dette møtet i juni var det dagligvaretopp Knut Hartvig Johannson (81) som skapte reaksjoner.

– Må det være en 50/50 fordeling mellom kvinner og menn i næringslivstoppen? Finnes det ikke naturlige forskjeller på kvinner og menn som gjør at vi har ulike verdier, og prioriterer og ønsker ulikt? Jeg mener at vi bør legge til rette for at kvinner skal kunne oppnå det de ønsker, og så får heller prosenten bli som den blir, sa styrelederen i Norgesgruppen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Jeg tror ikke det er menn som holder kvinner nede
Styreleder i Norgesgruppen Knut Hartvig Johannson deltok onsdag på rundebordskonferanse om mangelen på kvinnelige toppledere i næringslivet.
00:34
Publisert: