På jobbsenter for unge på Stovner i Oslo hjelper kommunen ungdommer mellom 15 og 25 år med å søke jobber. Men selv om de får bistand er det vanskelig for de unge å få arbeidskontrakt.

– Jeg søker på veldig mange jobber hver dag. Og får som regel negativt svar. Mailboksen min er full av avslag. Men jeg gir ikke opp, sier Abubakar Ifthikar.

19-åringen står sammen med Yosef Elsabi (18) og ser på prosjektmedarbeider Magali Hytten som sitter ved pc-en og gir råd om utfylling av cv. Begge tenåringene har jobberfaring, men får ikke noen jobber.

Elsabi kjenner seg godt igjen i Ifthikars beskrivelse.

– Jeg søker på mange jobber hver dag. Får mye avslag, men ofte får jeg ikke noe svar i det hele tatt, sier Elsabi.

Hans mål er å få en deltidsjobb etter skoletiden.

Ifthikar derimot ligger ett år foran Elsabi og ble ferdig med videregående i juni og besluttet å ta et arbeidsår etter 13 års skolegang. Hans plan er å studere fra neste høst og skaffe seg inntekt med en jobb i år.

«Sårbar situasjon»

Korona-situasjonen har endret arbeidsmarkedet. Nylig skrev DN at en Kiwi-butikk på Bislett i september mottok hele 1251 søkere som butikkmedarbeider på en 20 prosent deltidsstilling.

– I dag er det veldig krevende for de unge å få hel- eller deltidsjobb. Ledigheten blant de unge er fortsatt høy i et historisk perspektiv, sier Johannes Sørbø, seniorrådgiver i Nav.

Samtidig reduseres ledige stillinger kraftig. Nav har registrert 50.000 færre ledige stillinger i perioden mars-august enn tilsvarende periode i fjor.

Den 22. september var det registrert 200.200 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav. Antallet er dobbelt så høyt som det Nav betegner som et normalt nivå.

Den dagen var 5,3 prosent av arbeidsstyrken i aldersgruppen 20 til 24 år helt ledige. Denne aldersgruppen hadde den høyeste ledigheten av samtlige som Nav måler.

Johannes Sørbø, seniorrådgiver i Nav opplyser at til sammen er over 52.000 personer som er 29 og yngre registrert som arbeidssøkere i Nav.
Johannes Sørbø, seniorrådgiver i Nav opplyser at til sammen er over 52.000 personer som er 29 og yngre registrert som arbeidssøkere i Nav. (Foto: Ingar Næss)

– Aldersgruppen mellom 20 til 24 år har typisk høyere ledighet enn andre aldersgrupper, men nå er den enda høyere enn vanlig. Denne aldersgruppen er i en litt sårbar situasjon fordi de skal inntre arbeidslivet. Men ledigheten har gått ned. I begynnelsen av april var 16,7 prosent av de unge mellom 20 og 24 år helt ledige, sier Sørbø.

Han legger til at dersom man tar personer fra 29 år og yngre som både er ledige, delvis ledige og på arbeidsmarkedstiltak er til sammen 52.092 personer registrert som arbeidssøkere hos Nav.

– Hvem er mest utsatt av de unge?

– Generelt de som dropper ut av videregående skole og som ikke fullfører skoleutdannelsen. De får problemer når arbeidsmarkedet er normalt – og nå får de enda større vanskeligheter for å skaffe seg jobb, sier Sørbø.

Forsker Simen Markussen understrekte nylig overfor DN at han er bekymret for dem som står utenfor arbeidslivet.

– Mange av disse er unge, og de risikerer mange år med tapt arbeid, sa han.

Han mener dette får varige samfunnsøkonomiske konsekvenser da nøkkeltallet for verdiskaping i Norge er hvor mange som er i arbeid.

– Konkurser som følge av koronakrisen er en engangshendelse, men en 30-åring som faller ut av arbeidsstyrken, er 40 år med tapt arbeid. Det er langsiktige konsekvenser. De kostnadene blir enorme, understrekte Markussen.

Lasse B. Lien, professor ved Norges Handelshøyskole (NHH), fremholdt samtidig at vinnerne i arbeidsmarkedet ser ut til å bli dem med oppdatert kompetanse på de nye teknologiene, dernest ansatte i offentlig sektor som er skjermet for turbulensen i arbeidsmarkedet.

– Taperne vil bli dem med utdatert kompetanse og aller mest dem som prøver å komme seg inn i arbeidsmarkedet uten hverken erfaring eller kompetanse. Dette er kjente mønstre, men forsterkes nå av kombinasjonen av digital omstilling og koronakrisen, understrekte Lien.

Opprettet sommerjobber

Jobbsenteret på Stovner prøver å få ungdom i arbeid. Tidligere i år kontaktet senteret næringslivet i Oslo og omegn og tjenestestedene i Stovner for å skaffe ungdommer sommerjobber som ble lønnet av kommunen. Både Ifthikar og Elsabi fikk glede av tilbudet.

– Vi hadde over 500 søkere og klarte å ansette 223 ungdommer i sommerjobb, sier prosjektmedarbeider Magali Hytten.

Hun opplyser at evalueringen viser at 190 av ungdommene fikk skryt fra arbeidsgiver, og at 27 har fått jobb etter sommerjobben.

– I neste sommer vil vi prøve å få til et spleiselag mellom kommunen og næringslivet for å skaffe ungdom på Stovner sommerjobb, sier Hytten.

Imens fortsetter Ifthikar og Elsabi jobbjakten. De vil ikke miste håpet til tross for avslagene de mottar.

– Jeg kan bli litt sur, men det er jo bare å fortsette å søke på jobber, sier Elsabi og snur seg mot Ifthikar.

– Enig. Må bare glemme avslagene, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.