–Avtalen er med arbeidsplikt. Jeg skal blant annet være styreleder i Norsk Folkehjelp, sier Kristiansen til DN.

      Hennes forgjengere på LO-toppen – Yngve Hågensen, Gerd-Liv Valla og Roar Flåthen har alle vært til stede på LO-kongressen i Oslo denne uken. Og alle har nytt godt av at LO formelt ansatte dem som konsulenter eller rådgivere på full lønn etter at de gikk av som LO-ledere.

      – Jeg var ansatt på samme lønn frem til jeg fylte 65 år, deretter gikk jeg på ordinær pensjon. Jeg møtte hver dag. Ordningen ble innført under Tor Aspengren i 1969, sier Yngve Hågensen til DN.

 Jobbet

Hågensen (79) var LO-leder i 12 år fra 1989–2001. Lønn løp altså i to år etter avgangen. Men ingen bestrider at han jobbet for den – da og senere. Selv som 79-åring har Hågensen holdt rundt 25 foredrag så langt i år – og sist vært 1. mai-taler på Svalbard.

Etterfølgeren Gerd-Liv Valla hadde likeens rådgiverstilling i LO fra avgangen i 2007 til 65-års alder i 2013. Hun var blant annet engasjert i Fagrådet for arbeidsrettet rehabilitering i helsetjenesten.

– Ja, jeg har arbeidet. Det har blant annet vært en del styreverv, sier Roar Flåthen, LO-leder frem til for fire år siden.  

Han har blant annet vært styreleder i Amedia og har hatt styreverv i Sparebank 1-selskaper.

Blandet

Hele den valgte toppledelsen i LO sentralt har hatt samme seniorordning som ekslederne: Ansettelse med full lønn fra avgang i verv til 65 år, deretter i praksis to tredjedeler av gammel lønn i pensjon. 

De avgåtte LO sjefene Yngve Hågensen (fra venstre), Gerd-Liv Valla og Roar Flaathen har alle nytt godt av at LO formelt ansatte dem som konsulenter eller rådgivere på full lønn etter at de gikk av som LO-ledere.
De avgåtte LO sjefene Yngve Hågensen (fra venstre), Gerd-Liv Valla og Roar Flaathen har alle nytt godt av at LO formelt ansatte dem som konsulenter eller rådgivere på full lønn etter at de gikk av som LO-ledere. (Foto: Per Thrana)

I de ulike LO-forbundene er praksisen en annen. 

– Det kommer nok til å bli endringer i LO etter hvert – som det er blitt forbundene. Vi fulgte LO sentralt, men har gått over til ordinære pensjonsregler, sier forbundsleder Lars M. Johnsen i Norsk Transportarbeiderforbund.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.