– Hvis lønnen er urettferdig, sier jeg ifra, men det er sårbart i starten, sier økonomistudent Karen Cecilie Engel Rødsten Hansen (20) (til venstre). Her med medstudent Stine Malén Jørgensen (19).
– Hvis lønnen er urettferdig, sier jeg ifra, men det er sårbart i starten, sier økonomistudent Karen Cecilie Engel Rødsten Hansen (20) (til venstre). Her med medstudent Stine Malén Jørgensen (19). (Foto: Lone Lohne)
– Det er vanskelig å forhandle lønn. Det er enklere å argumentere for hva man har krav på når man er godt voksen og har mer erfaring, sier Karen Cecilie Engel Rødsten Hansen (20).

Hun studerer bedriftsøkonomi på Handelshøyskolen BI.

Heller ikke studievenninnen Stine Malén Jørgensen (19) tror det blir naturlig å forhandle lønn umiddelbart i første jobb som økonom.

– Jeg vil ikke ta det opp med en gang, arbeidsgiver må sette lønnen først, sier Jørgensen.

Mener unge bør forhandle

Econa-direktør Tom Bolstad mener likevel det kan være en god idé, og oppfordrer unge, nyutdannede økonomer til å forhandle lønn.

– Mange er nok redde for å teste ut hvor arbeidsgivers grense går. Gjør man det på riktig måte, kan det gis inntrykk av at her sitter man med en medarbeider med tæl i. Har man innsikt i sin markedsverdi, bør man stille krav som gjør at arbeidsgiver får tillit til at den har å gjøre med en person som forstår hvilke mekanismer som gjelder i en forhandlingssituasjon. En som blankt aksepterer det første tilbudet uten å stille spørsmål eller utfordre, vil fort kunne bli tillagt at man mangler de ferdigheter som skal til for å oppnå de beste løsningene. Dette kan fort også bli overførbart til hvilke resultater man ser for seg medarbeideren kan skape i stillingen, sier han.

– Men minst like viktig er at man har evne til å akseptere og tilpasse seg kompromisser, legger han til.

– Bør man vente eller gjøre det med en gang?

– Nei, dette bør gjøres med en gang, forut for tiltredelse. Det er mye vanskelig å ta igjen det tapte, sier Bolstad.

Lønnssamtale lønner seg

Bransjeorganisasjonen Econas ferske lønnsstatistikk viser at medarbeidere som har hatt en egen lønnssamtale med arbeidsgiver er mer fornøyd med hvordan lønnsjusteringen gjøres hos sin arbeidsgiver.

46 prosent av dem som har hatt en lønnssamtale er fornøyde, mot bare 32 prosent blant dem som ikke har hatt en lønnssamtale.

Attraktive

Nyutdannede økonomer er ifølge Econa fortsatt attraktive på arbeidsmarkedet, tross urolige tider og konjunktursvingninger. Andelen ledige nyutdannede økonomer var på 15 prosent i september. Av disse hadde to av tre enten fått ny jobb innen oktober eller vært inne i intervjuprosess.

Bolstad tror dermed ikke at Statistisk sentralbyrå får rett i sine prognoser om for mange økonomer, selv i nedgangstider.

Gjennomsnittslønn blant nyutdannede har gått litt opp, mens medianverdien i privat sektor har sunket. Det innebærer at noen nyutdannede i privat sektor tjener spesielt godt sammenlignet med resten.

 

Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.