– Det er viktig for meg å få en jobb jeg trives i og som kan gi meg utviklingsmuligheter. Jeg vil ha en god nok lønn som gjør at jeg ikke skal være bekymret for økonomien, sier BI-student Espen Aamodt (25).

Han har tatt en liten pause sammen med noen medstudenter. Samtlige er ferdig med studiet regnskap og revisjon neste sommer.

En undersøkelse Manpower Group har gjort blant 500 unge arbeidstagere i Norge – såkalte «millennials» født mellom 1980 og 2000 – tilbakeviser en rekke myter om denne gruppen. Undersøkelsen er en del av en større internasjonal rapport.

De er blitt kalt late og bortskjemte, og er blitt beskyldt for å være mer opptatt av verdier og formål med jobben enn lønn og ønske om å gjøre karriere.

– De jobber 45 timer i uken, er opptatt av karrieremessig utvikling og er innstilt på å stå i jobb lenge, så late er de langt ifra, sier konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower Group.

Men på spørsmål om hvorfor unge arbeidstagere kunne tenke seg å bytte jobb, svarer 37 prosent at de ønsker seg høyere lønn og bedre muligheter til forfremmelse.

Bare 11 prosent sier at de er innstilt på å bytte jobb fordi de ikke deler visjonen og verdiene til selskapet de nå jobber i.

«Jeg vil jobbe hardt»

Studentgjengen på BI kjenner seg godt igjen i undersøkelsen.

– Jeg har ingen store forventninger. Ambisjonen er å tjene godt nok slik at jeg slipper å tenke på at jeg må spare, sier Marte Ruud (23).

Marco Hovind (23) tror det ikke blir vanskelig å få seg ny jobb.

– Regner med at det ordner seg. Jeg vil jobbe hardt, men har ingen store karriereplaner, sier Hovind, som legger til at han også vil ha litt fritid.

Ingen av disse fire BI-studentene har leder-ambisjoner, men er villig til å jobbe hardt. Fra høyre Marco Hovind, Marte Ruud (23), Madelene Nilsen (23) og Espen Aamodt (25).
Ingen av disse fire BI-studentene har leder-ambisjoner, men er villig til å jobbe hardt. Fra høyre Marco Hovind, Marte Ruud (23), Madelene Nilsen (23) og Espen Aamodt (25). (Foto: Javad Parsa) Mer...

– På lengre sikt teller andre ting mer enn penger

Maalfrid Brath i Manpower Group er ikke overrasket over at god lønn er viktig:

– Å jobbe med noe samfunnsnyttig er drømmen for mange unge, men når alt kommer til alt må de også ha råd til å betale avdragene på boliglånet, sier hun.

– Jeg har inntrykk av at penger er viktig på kort sikt, men på lengre sikt teller andre ting, som samfunnsansvar, mer. 

Konsernsjef Maalfrid Brath, ManpowerGroup.
Konsernsjef Maalfrid Brath, ManpowerGroup. (Foto: Luca Kleve-Ruud) Mer...

Hun synes funnene fra undersøkelsen stemmer godt overens med det inntrykket hun selv har fått av «millennials».

– At de jobber mye, er opptatt av god lønn og personlig utvikling, er ikke overraskende. Det som derimot overrasker meg, er at så få vil bli ledere. Det er positivt at mange vil bli spesialister, men vi trenger også gode ledere i årene som kommer, sier Brath.

Svært få drømmer nemlig om å komme på toppen av næringskjeden i arbeidslivet: Bare fem prosent ønsker å eie sitt eget selskap, bare to prosent ønsker å lede andre, og kun én prosent vil bli toppleder.

– Er gjerne tilgjengelige til alle døgnets tider

Administrerende direktør Eivind Bøe i rekrutterings- og bemanningsselskapet Randstad sier at mange av funnene bekrefter det som kom frem i deres siste arbeidsmarkedsanalyse (RAMA).

- Unge arbeidstagere er opptatt av faglig utvikling og karriere, men har mindre behov for formelle posisjoner. Fancy titler betyr lite for dem, sier han.

Adm.dir. Eivind Bøe, Randstad
Adm.dir. Eivind Bøe, Randstad (Foto: Elin Høyland) Mer...

Han synes det er synd at så få unge vil bli ledere:

– Vi så at det var svært mange, nesten halvparten av de spurte, som kunne tenke seg å bli gründere. Hovedgrunnen var at de vil være sin egen sjef. Men å lede andre er det ikke mange som vil. Dette kan føre til mangel på gode ledere fremover, frykter han.

Han har det samme inntrykket som Brath av at mange unge jobber mye og hardt.

– Mange unge har den innstillingen av at de gjerne jobber og er tilgjengelige til alle døgnets tider. De er på ingen måte late. Men det må jo sies at det er store forskjeller på folk, sier han.

I BI-kantinen i Nydalen er Madelene Nilsen (23) usikker om hva hun skal gjøre når hun blir ferdig med regnskap- og revisjonsstudiet neste sommer.

– Jeg vurderer å studere videre. Har lyst til å jobbe i Økokrim, sier Nilsen, som legger til at noen lederambisjoner har hun ikke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Øver på katastrofen
Helikopteret synker. Vannet fosser inn i kabinen. Bli med på øvelsen som er obligatorisk for alle offshorearbeidere.
03:09 Min
Publisert: