Mens hver tredje kvinne mener det er svært viktig med kvinner i ledelsen, er det kun én av ti menn som mener det samme.
Det viser en undersøkelse Kantar TNS (tidligere TNS Gallup) har gjort på vegne av Oda-Nettverk blant et representativt utvalg på 1629 yrkesaktive og studenter i alderen 20-59 år, i alle bransjer.
- Dette er ganske urovekkende, sier leder av Oda-Nettverk og direktør for forretningsutvikling i it-selskapet Compello, Anne Gretland.
Oda-Nettverk er Nordens ledende møteplass for kvinner som jobber med it eller i it-bransjen.
- Vi trenger flere kvinner i ledende stillinger i it-bransjen fordi vi trenger kunnskap og talenter fra både kvinner og menn for å skape nye teknologiske løsninger og fremtidens arbeidsplasser. Fra før er det flesteparten menn i ledende stillinger, og det er de som står bak mesteparten av rekrutteringen til lederstillinger. Dersom de ikke synes det er viktig å få flere kvinner inn, vil det ta lang tid før vi får likestilling i ledende stillinger i norsk næringsliv, sier hun.
- Ubevissthet
Hun tror det handler mye om ubevissthet.
- Menn tenker at dette ikke er et problem, fordi det ikke er et problem for dem. Dermed blir det ikke satt i gang nok tiltak for å bli mer bevisst på hvilke handlinger og holdninger som skal til for å skape endring, forklarer hun.
De største it-selskapene i verden har egne programmer for å lære menn hvordan ubevisste holdninger og valg påvirker mangfoldet i selskapet.
Microsoft er partner av Oda-Nettverk og et av selskapene som har hatt stort fokus på dette både internasjonalt og i Norge. Selskapet kjører obligatoriske treninger for alle sine ansatte, i tillegg til at treningen er åpen for alle - også utenfor Microsoft.
Det samme har Facebook, McKinsey og Dell.
- Mange har sagt at de opplever å ha vokst gjennom å sette fokus på hvor lett det er å ta ubevisste og bevisste valg som kan være begrensende. Mangfold og inkludering er fundamentalt for Microsoft, fordi vi tror at det gir grobunn for innovasjon og kreativitet, sier HR-direktør Kristin Ruud i Microsoft Norge.
- Fikk min største aha-opplevelse
Dell har de seneste årene kjørt et eget diversity-program, MARC-programmet (Men Advocating Real Change) for mannlige ledere. Formålet er å bevisstgjøre menn om egne fordommer og ubevisste handlingsmønstre som bidrar til å ekskludere mennesker som tenker annerledes fra bedriftskulturen.
Nicolai Moresco i Dell har holdt MARC-kurs over hele Europa og forteller at han fikk sin største aha-opplevelse for fem år siden:
- Jeg visste ikke at det var så stor forskjell på hvordan menn og kvinner ser på en stillingsannonse. Mange kvinner søker ikke dersom de ikke vet at de kan levere på alle punkter som kreves, mens menn søker dersom de vet at de kan levere på to-tre. Dette har endret helt måten vi utlyser ledige stillinger på, sier han.
- Vi er bevisst på ordbruk og hva som kreves av rollen, og vi går aktivt ut og ber kvalifiserte kvinner om å søke, sier Moresco.
- Ble paff
Oda-Nettverk håper at enda flere selskaper og deres ledere innser at det er forskjeller, og at man iverksetter tiltak for å øke bevisstheten og kunnskapen rundt temaet.
- Jeg var ganske sikker på at unge menn tenker annerledes enn de som er litt eldre, men jeg ble paff over å se at undersøkelsen ikke bekrefter dette synet, sier Anne Gretland.
- Det vi vet, er at det bare er veldig små grep som skal til for å snu trenden. Men man må være bevisst på dette.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.