Paret Hans Jacob (57) og Randi Sundby (53) åpnet sin første barnehage i 2003. 19 år senere har de blitt smellrike på barnehagekjeden Læringsverkstedet som er blitt Norges største.

Nå pakker de sekken og flytter til Sveits. Det melder Fagbladet.

Ifølge ligningstall for 2021 har paret en samlet formue på over 1,4 milliarder kroner. Før flyttingen til kantonen Luzern i Sveits, bodde Sundby-familien i Jessheim.

– Nå er det over ti år siden vi begynte å ekspandere utenlands, og vi er i dag større utenfor Norge i ti land på tre kontinenter. Vi har bodd i utlandet seks-syv ganger før. Ønsket er å følge utenlandsetableringen, sier Hans Jacob Sundby til DN.

Ifølge Sundby hadde ikke det gunstige skatteregime i Sveits noe med avgjørelsen å gjøre.

– Vi skal ekspandere virksomheten vår. Vi hadde flyttet selv om det var Solberg-regjering, sier han.

– Hadde flyttet selv om det var Solberg-regjering

Ifølge Fagbladet solgte ekteparet i 2020 138 barnehageeiendommer til det svenske eiendomsselskapet SBB for 4,25 milliarder kroner. Bladet anslår at paret sitter igjen med en fortjeneste på to milliarder kroner etter salget.

Den utgjør hoveddelen av den samlede egenkapitalen på 2,45 milliarder kroner i selskapet HJR Holding, som eies av Sundby-paret, skriver Fagbladet.

– Skatt har ingenting med saken å gjøre?

– Nei, vi kommer til å bo i andre land også. Det finnes mange andre grunner til å flytte, for oss er ikke skatt en av dem. Firmaet blir igjen i Norge og inkludert ansattskatt bidrar vi årlig med over 900 millioner kroner i skatt. Vi betaler også skatt til de andre landene hvor vi er etablert.

Paret har imidlertid ingen planer om å åpne barnehager i Sveits.

– Vi skal ikke åpne barnehager i Sveits. Sveits er for oss et knutepunkt til andre land vi driver i som Finland, Tyskland og Polen, og vi har startet opp i Sør-Afrika og India, sier Sundby.

Sundbyene er blant flere som denne høsten har meldt flytting til Sveits. DN har kartlagt at 14 formuende nordmenn som i år har fått ny adresse i Sveits.

Det vakte stor oppsikt da milliardær og Aker-eier Kjell Inge Røkke meldte at han flyttet til Lugano i september. Også investor Fredrik Halvorsen har flyttet, det samme med oppdrettsmilliardær Anders Måsøval.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.