Fredag la Nav frem ferske ledighetstall. 6,4 prosent, 181.500 personer, var registrert som helt arbeidsledige i mai. Dette er et større fall enn de fleste eksperter hadde ventet.

På forhånd var det ventet en registeret ledighet på 6,8 prosent, viser estimater hentet inn av Bloomberg.

– Selv om arbeidsledigheten fortsatt er på et ekstremt høyt nivå, fortsetter den positive trenden vi så mot slutten av april. Tallet på helt arbeidsløse har gått ned med over 100.000 personer siden toppen i april, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding.

I tillegg til de som er registeret som helt ledige, er 161.400 registeret som delvis arbeidsledige. Over 90.000 av helt arbeidsledige, og 125.000 av delvis ledige, er permitterte, ifølge Nav. Den største nedgangen i arbeidsledigheten kommer innen servicenæringen.

– Vi ser at den positive trenden fortsetter. Det er fordi man har begynt å åpne samfunnet igjen, og det er en tendens som vi regner med at fortsetter, sier sjeføkonom i Handelsbanken Kari Due-Andresen.

Økonomien åpner opp igjen

Da Norge stengte ned i midten av mars, steg arbeidsledigheten til det høyeste nivået siden annen verdenskrig. På det meste var over 300.000 nordmenn registrert som helt arbeidsledige hos Nav, noe som tilsvarte en ledighet på 10,7 prosent. Siden har arbeidsledigheten sakte, men sikkert, falt.

– Nedgangen må ses i sammenheng med den gradvise gjenåpningen av økonomien, som gjør at flere kan vende tilbake til arbeidet. Men det er langt tilbake til utgangspunktet som var en ledighetsrate noe over 2 prosent, skriver Handelsbanken i sin morgenrapport.

Andresen tror at tallene fortsetter ned i tiden som kommer. Hun peker på at en stor andel av de ledige er personer som er permitterte.

– Mange av disse vil kunne komme tilbake til jobb, men ikke alle. Ledigheten vil stabilisere seg på høyere nivåer enn før krisen, sier Andresen, som tror ledigheten etter hvert vil stabilisere seg på rundt fire prosent. Til sammenligning var litt over to prosent registrert som helt ledige før krisen.

Sjeføkonomen peker på at koronakrisen ikke er den eneste krisen som har rammet Norge denne våren.

– Det er viktig å huske på at vi står midt oppe i en oljekrise i tillegg til koronakrisen. Utviklingen i denne næringen vil være veldig viktig fremover, og der venter vi ikke stor bedring.

Oljeprisen har i løpet av året kollapset. På tross av noe bedring den siste tiden handles fortsatt nordsjøolje til rundt 35 dollar fatet. Da vi gikk inn i 2020 var prisen nærmere 70 dollar fatet.

Langvarig krise

Flere har pekt på at koronakrisen kan kaste lange skygger over økonomien. NHO la torsdag frem sine siste økonomiske prognoser. Organisasjonen tror den registrerte arbeidsledigheten vil bli rundt 6,6 prosent i år, og avta til 5,5 prosent neste år.

«Trolig vil arbeidsledigheten avta videre når smitteverntiltakene lempes ytterligere, men tidligere kriser tyder på at arbeidsledigheten vil holde seg på et forholdsvis høyt nivå i mange år etter at krisen fant sted.» skriver NHO.

NHO tror de langvarige konsekvensene av krisen vil gå hardt utover unge som er nye på arbeidsmarkedet.

«Nykommere på arbeidsmarkedet vil møte stengte dører. Da jappetid ble til bankkrise i overgangen mellom 1980- og 1990-tallet steg ledigheten i til sammen seks år».

Også Nordea Markets har et lignende scenario der arbeidsledigheten faller til fem-seks prosent i sommer. Etter det vil det bli tyngre å få folk tilbake i jobb.

I deres hovedscenarioet ligger ledigheten på 4,5 prosent ved inngangen til neste år. Det vil i så fall være den høyeste arbeidsledigheten siden 1995, bortsett fra de siste månedene.

– Uansett hvordan det går må vi regne med høyere ledighet enn vi har vært vant til ganske lenge. Det gir utsikter til lønnsvekst på godt under to prosent både i år og neste år, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i prognoserapporten Nordea Economic Outlook, lagt frem onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.