Antall registrerte arbeidsledige falt med 400 personer i september sammenlignet med måneden før. Det viser ferske tall fra Nav. Bruttoledigheten, som i tillegg inkluderer arbeidssøkere som deltar i arbeidsmarkedstiltak, gikk ned med 600 personer.

– Så langt i år har antallet helt ledige gått ned med 3 800 personer. Det er i Hordaland og innen ingeniør og ikt-fag at ledigheten har falt mest, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding.

Analytikerne i Nordea Markets trodde på forhånd at fallet i ledigheten vil fortsette å falle med 500 personer.

Arbeidsledigheten utgjør 2,2 prosent av arbeidsstyrken. Dette var som forventet.

Konsensus i markedet var at den registrerte ujusterte arbeidsledigheten ville være på 2,2 prosent av arbeidsstyrken for september, en nedgang fra 2,3 prosent i august, skriver TDN Direkt.

Den langvarige trenden viser at det har vært et stabilt fall i arbeidsledigheten siden slutten av 2016. Ved utgangen av september var det registrert 61 300 helt arbeidsledige hos Nav.

Forrige uke hevet Norges Bank styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Sentralbanken følger med på ledighetstallene med argusøyne. Færre arbeidsledige kan bety økt sjanse for renteheving.

– Norges Bank har dratt den konklusjonen om at arbeidsledigheten er i ferd med å flate ut. For meg indikerer disse tallene at det nedadgående trend i antall ledige, og at det kan bli et strammere arbeidsmarked enn Norges Bank tror, sier Erik Bruce sjefanalytiker i Nordea Markets til DN.

Eric Bruce sjefanalytiker Nordea Markets mener rentetoppen kanskje ikke er nådd likevel.
Eric Bruce sjefanalytiker Nordea Markets mener rentetoppen kanskje ikke er nådd likevel. (Foto: Fredrik Bjerknes)

Et strammere arbeidsmarked betyr høyere press på lønninger som igjen kan bety økt inflasjon. Dersom en slik utvikling forekommer taler det for en renteheving, mener Bruce.

– Disse tallene taler for at det kan bli økt rente. Vi må se på trenden over flere måneder, men jeg tror vi kan få en nedgang arbeidsledige i månedene som kommer. Jeg tror det blir en renteøkning neste år, men må ta forbehold for at det er mye usikkerhet knyttet til det internasjonale forhold.

NAV-tallene kommer hver måned, og er en av to indikatorer på ledigheten i Norge. Tidligere denne uken la SSB frem ledighetstall gjennom AKU-undersøkelsen. SSB-tallene viste at det var blitt flere arbeidsløse i prosent av arbeidsstyrken i juli. Disse tallene inkluderer også arbeidsløse som ikke er registeret hos Nav. Økningen var imidlertid som følge av en økning av arbeidsstyrken, ikke lavere sysselsetting.

– I aku-tallene ser det ut som om det er flere som melder seg på i markedet. Spørsmålet er jo ofte om arbeidsledigheten stiger fordi sysselsettingen svikter, eller fordi flere melder seg på i arbeidsmarkedet. Så lenge sysselsettingsveksten holder seg flat, er det mindre bekymringsverdig sånn sett, sa makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets til DN.

I august falt antall registrerte ledige med 500 personer, ifølge Nav.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.