Helseminister Bent Høie (H) rydder all tvil av veien i spørsmålet om det er eller kommer til å bli påbudt for norske frisører å tilby hårvask.

– Det kommer ikke til å bli noe krav om hårvask, og vi oppfatter heller ikke at det er noe krav om hårvask, sier Høie til DN.

Helse- og omsorgsdepartementet understreker for DN at Høie med uttalelsen sikter til hvorvidt frisørsalonger må kunne tilby hårvask. Det har ikke vært snakk om å påby alle kunder å vaske håret.

Det har skapt bølger at NHO Handel og Service lobbyerer mot politikere og myndigheter i et forsøk på å sikre et permanent påbud.

Den nye hurtigklippkjeden Cutters har opplevd voldsom vekst siden den startet for to år siden, men tilbyr ikke hårvask. Selskapet opplever lobbyarbeidet som et angrep på dets forretningsmodell. Det avviser frisørbransjens interesseorganisasjon, som mener saken handler om å holde yrkes- og håndverksfag ved like.

Hår-møte

Det er Helse- og omsorgsdepartementet som har fastsatt dagens forskrift om hygienekrav i behandlingsyrker, deriblant frisører. Det er derfor helseministeren som har siste ord i saken.

Høie har invitert NHO, Cutters og Helsedirektoratet til et møte om saken 11. desember.

– Men jeg kan allerede nå si at når det gjelder akkurat dette spørsmålet, så kommer vår klare beskjed å være at det ikke er aktuelt å innføre noe krav om hårvask. Det er heller ikke noe krav. Vår forståelse av forskriften er at dette handler om å ha gode hygieniske forhold knyttet til utstyr og frisøren sine hender, sier Høie.

– Det er mange som har ment mye, og jeg føler at det er riktig å klargjøre dette nå, sier helseministeren.

På møtet i desember vil han lytte til innspillene fra de ulike partene i saken.

– Så vil vår beskjed på møtet være at vår oppfatning og vår klargjøring kommer til å innebære at forskriften stiller krav om hygieniske forhold knyttet til utstyr og håndvask. Det tror jeg alle som går til frisøren er enige i: Det er ikke alltid det er behov for å vaske håret, men vi har alltid behov for at frisøren har vasket saksen fra forrige kunde, sier Høie. (Vilkår)

DNs kommentator prøver klipp uten vask
DNs kommentator Bård Bjerkholt prøver klipp uten vask og kommenterer NHOs innspill om at frisørsalonger må tilby mulighet for hårvask.
01:17
Publisert: