Tirsdag formiddag ble det klart at NHO-sjef Kristin Skogen Lund (52) går av for å bli konsernsjef i mediehuset Schibsted.

Internt i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) står viseadministrerende direktør Ole Erik Almlid (49) sterkt som kandidat til å overta jobben, etter det DN hører.

Almlid fungerer allerede i rollen som NHO-sjef, ettersom Skogen Lund for tiden går på Forsvarets høgskole.

Det sies i NHO at hans lederevner er spesielle – han får folk til å synes det er gøy å jobbe mye, er godt likt og respektert.

Før han kom til NHO var Almlid nyhetsredaktør i Aftenposten, sjefredaktør i Østlendingen og Hamar Arbeiderblad, og hadde også lederstillinger i Avisenes Pressebyrå og i Trønder – Avisa.

«Dette kom brått på»

– Kunne du tenke deg å overta stillingen etter Skogen Lund?

– Den stillingen har jeg ikke sett meg selv i, hverken før eller i dag. Dette kom brått på, og det som er viktig for meg nå, er å få NHO til å fungere på beste måte for bedriftene, til en ny leder er på plass.

Vil du avvise at du kan gå inn i jobben permanent?

– Jeg ser meg virkelig ikke i den stillingen. Jeg har jobbet sammen med Kristin, og sett for meg at det er det jeg skal, sier Almlid.

Internt i NHO nevnes Abelias sjef Håkon Haugli, også han 49 år. Han har ledet Abelia siden 2014. Abelia er NHOs forening for kunnskaps-+ og teknologibedrifter.

– Det har jeg virkelig ikke rukket å tenke på. Det er hyggelig å bli nevnt i en slik sammenheng, men jeg er ikke på jobbjakt, sier Haugli.

«Kommenterer ikke spekulasjoner»

Leder av tenketanken Civita, Kristin Clemet (61), synes det var overraskende og synd at Skogen Lund går av.

Kristin Clemet er tidligere Høyre-politiker og daglig leder i den liberale tankesmien Civita.
Kristin Clemet er tidligere Høyre-politiker og daglig leder i den liberale tankesmien Civita. (Foto: Fredrik Bjerknes)

– Men det er også forståelig etter seks år i en så krevende jobb.

– Kunne du tenke deg jobben?

– Jeg kommenterer aldri sånne spekulasjoner.

Clemet har tidligere vært viseadministrerende direktør i NHO.

Navn i fleng

Spekter-sjef Anne-Kari Bratten (54) kommer opp over kaffekoppene i NHO-systemet.

Bratten sier selv at hun først og fremst er lei seg for at Kristin Skogen Lund slutter, fordi hun har bidratt vesentlig i store, vesentlige saker.

– Ellers har jeg fullt fokus på Spekter, og ønsker ikke å delta i spekulasjoner om etterfølgere etter Skogen Lund. Men jeg håper NHO får en leder som fremsnakker behovet for at Norge trener økonomisk vekst.

Også Sintefs konsernsjef Alexandra Bech Gjørv (53) nevnes. Gjørv var leder for 22. juli-kommisjonen og har tidligere blant annet vært direktør i Norsk Hydro.

Børge Brende (52) er president i World Economic Forum, og tidligere næringsminister og utenriksminister. Han har ikke besvart DNs spørsmål om hvorvidt han kan være aktuell som ny NHO-sjef.

Svendsen vil ikke ha jobben

Hodejeger og partner Trine Larsen i konsulentselskapet Hammer & Hanborg mener rekrutteringen ikke bør by på veldig store problemer.

– Jeg er sikker på at jakten er i gang. Det bør finnes mange bra kvinner og menn å ta av. Den nye lederen bør være i stand til å tilrettelegge for den teknologiske omstillingen, tiltrekke seg nye talenter, samt å fortsette det gode samarbeidet med LO.

– Hvem kan være aktuelle?

– Det er vanskelig å gi en liste på stående fot.

– Berit Svendsen sluttet i Telenor. Kan hun være en kvalifisert kandidat?

– Svendsen kan være aktuell, i likhet med mange andre kvinner og menn, svarer Larsen.

Da Skogen Lund begynte i NHO, kom hun fra stillingen som konserndirektør i Telenor, hvor Svendsen nylig sluttet.

Svendsen selv skriver i en tekstmelding til DN at hun ikke ønsker jobben, men at hun har fått mange hyggelige forespørsler etter Telenor-exiten.

Berit Svendsen var inntil nylig sjef for Telenor Norge, men trakk seg etter at hun ikke kom til enighet med konsernsjef Sigve Brekke om hennes videre rolle i selskapet.
Berit Svendsen var inntil nylig sjef for Telenor Norge, men trakk seg etter at hun ikke kom til enighet med konsernsjef Sigve Brekke om hennes videre rolle i selskapet. (Foto: Fartein Rudjord)

– Bør ikke være krav om kvinne

Hodejeger Larsen mener det ikke bør være et krav at Skogen Lunds erstatter må være en kvinne.

– Skjevhet i kjønn er usunt uansett hvilken retning det er. NHO bør se på en sammensetning av bakgrunn, og hva de mener de har behov for. Der vet jeg ikke hvilke vurderinger de gjør.

Mette Krogrud, administrerende direktør i hodejegerselskapet Korn Ferry, sier at de aldri kommenterer potensielle navn til stillinger.

– Det finnes sikkert noen gode kandidater, men det er ikke en lett rolle å besette, sier hun.

Brodtkorb: – Har det fint

Etter tre år som stabssjef ved Statsministerens kontor meldte Julie Brodtkorb (43) i fjor overgang til bygg- og anleggsbransjen og ble administrerende direktør for Maskinentreprenørenes Forbund (MEF).

Administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), Julie Brodtkorb.
Administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), Julie Brodtkorb. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Hun er full av lovord om den avgående NHO-sjefen.

– Kristin Skogen Lund har gjort en særdeles god jobb med sin erfaring fra norsk næringsliv og sitt sterke samfunnsengasjement. Nå er vi alle spente på hvem som overtar henne jobb.

– Kunne du selv tenke deg jobben?

– Jeg har det veldig fint der jeg er, både med jobben min i Maskinentreprenørenes Forbund og som leder av Kringkastingsrådet, så den tanken har jeg ikke tenkt i det hele tatt.

Mann eller kvinne

NHOs president, Arvid Moss, fikk vite om Skogen Lunds avgang for noen dager siden.

– Dette er synd for NHO, men sånn er det. Og da er det bare å gratulere, sier han.

Moss sier styret nå skal utarbeide en stillingsbeskrivelse.

– Det jeg kan si er at vi vil ha kandidater som kan videreføre det gode sporet NHO er på – nemlig at vi er en god og relevant samfunnsaktør.

– Hvor mange navn svirrer i hodet nå?

– Hehe, det får du ikke noe svar på. Nå vil vi jobbe systematisk med dette. Vi skal ha den beste kandidaten, og vi ser både på interne og eksterne.

– Kjønn?

– Jo, det blir enten en mann eller en kvinne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gruer du deg til renteøkningen? Her er 5 råd som gir deg like god råd
DNs kommentator Anita Hoemsnes forteller hvordan.
00:41
Publisert: