– Lønnsoppgjøret må ligge under anslaget for lønnsvekst hos våre handelspartnere på 2,5 prosent, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund. Med spådd to prosent prisvekst i Norge i 2017, blir det i høyden tidels prosent reallønnsvekst om NHO får det som de vil.
– Det kan skje. Men det er ikke rom for noen stor reallønnsvekst. La oss si at vi har som mål å opprettholde kjøpekraften, sier NHO-sjefen
Fjoråret viste en liten reallønnsnedgang for norske arbeidstagere.
NHO vil videre i samme spor – med svært små pluss for å bedre norsk konkurransekraft i en vanskelig økonomisk situasjon.
Dette kom frem på en pressekonferanse etter NHOs representantskapsmøte onsdag.
Oppspill
– Det bør være et løsningsrom, sier Kristin Skogen Lund om 2017-oppgjøret.
Onsdag berømmet hun tonen og samarbeidsforholdet med LO-leder Gerd Kristiansen.
Forskjellen er liten mellom kravene LO la frem 21. februar og målene for 2017-lønnsoppgjøret som NHO presenterte onsdag.
Etter disse oppspillene skal krav og tilbud utveksles formelt 6. mars. Frist for forhandlingene er 14. mars. Blir det ikke enighet er fristen for eventuell megling 31. mars.
LO-leder Gerd Kristiansen varslet for en drøy uke siden at reallønnsnedgang flere år på rad er helt uaktuelt for arbeidstagersiden.
– Selv om vi ikke kan se frem til reallønnsutvikling på samme nivå som i 2015, sa hun.
Ifølge Kristiansen vil det hverken bli forstått eller akseptert med fall i reallønn for arbeidstagere flest når «de som har mest fra før får store skattereduksjoner».
Det såkalte Tekniske beregningsutvalg for inntektsoppgjørene har anslått prisstigning på to prosent i 2017, mot 3,6 i 2016.
Litt forenklet mener LO det sentrale lønnsoppgjøret må gi fem kroner timen i tillegg for dem som ikke har lokale forhandlinger for å opprettholde kjøpekraften. NHO holder døren litt på gløtt.
En nøtt
– Det viktige er å gå videre på veien for å bevare konkurransekraften, sier Norsk Industri-direktør Stein Lier Hansen. Han mener det aller meste av lønnsøkningene for 2017 må gis lokalt etter den enkelte bedrifts økonomiske situasjon.
– For noen blir det da ytterst lite, sier Lier Hansen – med henvisning til blant annet de av hans 2400 medlemsbedrifter som er leverandører til offshorenæringen.
En nøtt for NHO i oppgjøret er hvordan man skal finne frem til fordelingen av 2017-oppgjøret mellom bedrifter som bare har sentrale lønnstillegg og de øvrige som har et påfølgende lokalt oppgjør.
– Der har vi ikke alle tallene ennå, sier Kristin Skogen Lund.
Forhandlingen for privat sektor i NHO-LO-området starter årets oppgjør. Tillegg her skal etter den norske modellen sette standarden for hele oppgjøret. Offentlig sektor kommer regelmessig sist i forhandlingene utover våren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.