Torsdag ettermiddag kalte NHO og LO inn til pressekonferanse etter at det gikk ut meldinger om brudd i årets lønnsoppgjør.

På pressekonferansen bekreftet partene at partene at de har bedt riksmekleren om hjelp. Lønnsoppgjøret havner dermed på riksmeklerens bord. Meklingen skal etter planen starte 9. april.

Årsaken til bruddet er manglende forhandlingsvilje fra NHOs side, ifølge LO.

– Vi har prøvd å komme til enighet i forhandlingene, men det var dessverre ikke mulig. Det var manglende forhandlingsvilje fra NHOs side som gjorde at LO valgte å bryte forhandlingene, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO har varslet avtale- og plassoppsigelse for 179.002 arbeidstakere.

– Står midt i en krise

– Vi måtte konstatere i dag at det ikke var mulig å komme videre. Vi er der nå at vi er såpass langt fra hverandre i de fleste spørsmål at det er naturlig å be riksmekleren om hjelp, sier han og peker på at mange av NHOs medlemsbedrifter sliter på grunn av koronapandemien.

– Vi står nå midt i en krise som er svært alvorlig for mange.

Mens LOs krav er at kjøpekraften opprettholdes og at lavtlønte får et tillegg, har NHO gått inn i forhandlingene med krav om reallønnsnedgang.

NHO ønsker en ramme for industrien, eller frontfaget, på 2,2 prosent, som er anslått lønnsvekst hos handelspartnere, mens anslått prisvekst i år er på 2,8 prosent.

Den såkalte frontfagsmodellen skal beskytte konkurranseutsatt industri mot at norske lønninger blir mye høyere enn hos konkurrentene i utlandet. Alle andre sektorer skal følge rammen som blir satt i industrien.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.