Det melder VG, som skriver at fire russiske agenter har fått innreiseforbud som følge av et hackerangrep mot Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen for to år siden.

– Vi vurderer dette som et konkret enkelttilfelle, og har reagert tydelig fordi vi mener vi har nok dokumentasjon på at Russland sto bak. Vi har sagt tydelig fra til Russland nå: Vi har sett dere. Slutt med det, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til VG torsdag kveld.

De fire russerne det er snakk om ble pågrepet i Haag i 2018, skriver avisen. Tirsdag denne uken meldte Utenriksdepartementet at de mener at det er Russland som sto bak datainnbruddet i Stortinget i august i år.

Den russiske ambassaden kalte beskjeden fra UD for «En alvorlig, bevisst provokasjon og destruktivt for bilaterale relasjoner» på Facebook.

– Alvorlig hendelse

– Dette er en alvorlig hendelse som rammer vår viktigste demokratiske institusjon. Sikkerhets- og etterretningstjenestene samarbeider tett om den nasjonale håndteringen av hendelsen, uttaler utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding tirsdag.

24. august ble det kjent at Stortingets e-postsystemer var utsatt for et datainnbrudd.

– Basert på det informasjonsgrunnlaget regjeringen besitter, er det vår vurdering at Russland står bak denne aktiviteten, sier hun videre.

Den russiske ambassaden i Norge er kalt inn på teppet av utenriksministeren.

PST-etterforskning

Kort tid etter meldingen fra Utenriksdepartementet, uttaler Politiets sikkerhetstjeneste PST at de ikke vil peke ut Russland på det nåværende stadiet av etterforskningen.

– Etterforskningen pågår uavhengig av hva man kommuniserer politisk og blir ikke påvirket av det. Når den er ferdig vil vi gå ut med hva vi mener har skjedd, sier PSTs kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken til NTB.

– Det er flere andre enn oss som gir regjeringen informasjon i denne saken, så hva de bygger anklagen på, må dere nesten spørre regjeringen om. Vi etterforsker saken, og etterforskningen pågår uavhengig av det som har kommet fra regjeringen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.