Tirsdag er det offisiell start for årets lønnsoppgjør med kravoverlevering i forhandlingene mellom Fellesforbundet og Norsk Industri.

Det skjer i en situasjon der koronaviruset fortsetter å spre seg både i Norge og i resten av verden, samtidig som både børsene og oljeprisen stuper.

Bildet er betydelig mer negativt nå enn for to–tre måneder siden, konstaterer Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen. Koronaviruset slår rett inn i industrien, advarer han.

– Vi ser allerede i dag hvordan ulike bedrifter rapporterer til oss at produksjonslinjene deres er i ferd med å stoppe opp. Dermed får de store problemer med likviditeten og med å holde hjulene i gang, sier Lier-Hansen til NTB.

– Det betyr at vi må appellere til Fellesforbundet om at lønnsdannelsen i år må være ekstremt moderat, av hensyn til de problemene bedriftene går inn i på grunn av dette viruset.

Lier-Hansens budskap før forhandlingene er at årslønnsveksten må «langt ned på 2-tallet» for at den skal være akseptabel for Norsk Industri.

Store sentrale tillegg kommer ikke på tale, fastholder han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.