NSB opplyser at det forventes innstillinger og forsinkelser i togtrafikken under den politiske streiken, som varer fra klokken 10 til 13.

Rundt 500 renholdere og vedlikeholdsarbeidere risikerer å miste jobben sin når jernbanetrafikken på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen skal legges ut på anbud, og det er disse som legger ned arbeidet tirsdag.

De aller fleste av de togansatte som blir berørt av konkurranseutsettingen, kommer til å få bli med over til eventuelt nye selskaper som ledd i en såkalt virksomhetsoverdragelse. Men renholdere og vedlikeholdsarbeidere er ikke sikret dette, ifølge Jernbanedirektoratet. Dermed er det fritt fram for en ny aktør til å velge en annen og rimeligere løsning for renhold og vedlikehold.

– Løper fra løftene

Både SV og Arbeiderpartiet har uttrykt sympati med de streikende.

– Regjeringen lovet at jernbanereformen ikke skulle gå utover lønns- og arbeidsbetingelser. Nå løper de fra løftene. Streiken er nok et varsel om at Norge nå trenger en ny arbeidslivspolitikk for de mange vanlige arbeidsfolkene. Vi må gi arbeidsfolk tryggheten tilbake, sier Ap-nestleder Hadia Tajik i en epost til NTB.

Advarer

I helgen gikk SV-leder Audun Lysbakken ut og sammenlignet situasjonen innenfor togtrafikken med luftambulansekrisen i nord.

– Luftambulansekrisen er et eksempel på hvor ille det kan gå når anbud gjøres uten å ivareta de ansatte. Nå håper jeg flertallet på Stortinget setter foten ned for dette og blir med å sikre at disse anbudene i det minste blir gjort på en skikkelig måte når regjeringen først har tvunget det gjennom, sa Lysbakken.

– De eneste som tjener på at renholdere og verkstedarbeiderne kan miste jobben, er selskapene som vinner anbudene, sa SV-lederen.(Vilkår)