Nå har hun vært arbeidssøker siden nyttår, etter en periode som student. Men jobbene i oljebransjen vokser definitivt ikke på trær lenger.

- Derfor er jeg åpen for det meste, også for å flytte bort fra Stavanger, hvis det er dét som må til, sier Silje Mo Andreassen til DN.

Oljeprisraset har fått oljeselskaper til å strupe investeringsbudsjettene sine. Oljeprisen er halvert siden ifjor sommer, og over 10.000 oljejobber ryker, ifølge en opptelling gjort av DNB.

- Vi ser den største fortvilelsen blant folk som har vært ansatt i administrative funksjoner i oljebransjen. De stillingene forsvinner ofte først, siden de er lettest å erstatte, sier eier og partner Erik Falk Hansen i OG-S, som rekrutterer ledere og spesialister til oljeindustrien.

Knapt jobber å søke på

Silje Mo Andreassen fikk fast jobb innen HR i Halliburton i september 2013 etter å ha jobbet som konsulent innen fagfeltet et par år og ferdigstilt en bachelor innen personalledelse.

- Jeg hadde jobbet deltid ved siden av studiene og var vant til at det alltid ordnet seg med jobb. Da jeg sa opp jobben av fri vilje i Halliburton etter fire måneder, var jeg ikke engang inne på tanken om at jeg kunne bli gående arbeidsledig. Jeg ønsket å kombinere videre studier med jobb - det var planen, sier 26-åringen.

Men hun fikk ingen ny jobb.

- Ikke at jeg stresset så mye med det heller. Jeg var jo student, så det var ingen krise. Jeg søkte noen jobber, men fikk avslag. Da bestemte jeg meg for å konsentrere meg om studiene, frem til jeg ifjor høst begynte å søke mer aktivt. Men det var nesten bom stopp. Det fantes knapt jobber å søke på, og jeg så veldig tydelig at det gikk feil vei. Jeg forberedte meg på at dette kom til å ta tid, sier Silje Mo Andreassen.

Opprinnelig var hun blant studentene som «regnet med» å få jobb rett etter avsluttede studier.

- På mitt bachelor-kull gikk alle rett ut i jobb. Det var ikke noe problem. Men du kan jo si at vi hadde maks flaks - den gangen. For de som valgte å gå videre på master har slitt mer med å komme ut i arbeidsmarkedet, forteller hun.

- Frustrerende situasjon

Siden nyttår har hun vært på jobbjakt på fulltid. Studenttiden er over.

- Jeg hadde kanskje et litt for stort håp om at det ville snu til det bedre på nyåret, med nye budsjetter og en forhåpentligvis mer optimistisk tone i markedet. Men jeg ser at stillinger jeg søker på blir trukket tilbake og det er tøffe tider. Men: Jeg har absolutt ikke mistet troen og vil ikke svartmale situasjonen. Jeg søker bredt, det finnes mange interessante bransjer utenfor oljebransjen også, understreker Mo Andreassen.

Hun innrømmer imidlertid at situasjonen kan være frustrerende til tider.

- Jeg ser at de fleste ledige stillingene på mitt felt er beregnet på seniorer. Det fører også til at mange nyutdannede sliter med å komme ut i jobb nå. Det er mange flinke arbeidsledige i dag. Jeg er veldig bevisst på å bruke nettverket mitt, knytter relasjoner og tar direkte kontakt med bedrifter, for mange ledige stillinger blir ikke lyst ut. Jeg prøver å selge meg inn, men merker stemningsskiftet siden jeg var på jobbjakt forrige gang, sier 26-åringen.

- Uflaks med timingen

Hodejeger Erik Falk Hansen har også vært i kontakt med Silje Mo Andreassen og forstår frustrasjonen hennes:

- Hun gjør egentlig alt riktig som jobbsøker, men hun har bare uflaks med timingen, i likhet med mange andre i oljebransjen. Det eneste rådet jeg kan gi er å fortsette å være optimistisk og gå aktivt til verks i jobbjakten. Til sist vil hun lykkes. Hun har rett: Det er mange dyktige arbeidsledige i dag, og de vil få seg jobb - selv om det kan ta litt tid, sier han.

Silje Mo Andreassen har ingen planer om å gi opp håpet.

- Det er ikke helt svart, det vet jeg. Jeg har tro på at det ordner seg - jeg vet bare ikke når.

Meld deg på DN Talents nyhetsbrev for å holde deg oppdatert på student- og karrierenyheter.


Les også: Mange tusen oljejobber kuttes dnPlus
 

Hun varsler over 20.000 flere arbeidsledige i Norge  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.