I løpet av ti år vil hver fjerde innbygger i Norge være mellom 50 og 75 år. Ifølge den rødgrønne regjeringens langsiktige Perspektivmelding vil økte aldersrelaterte utgifter kreve enn inndekning på rundt seks prosent av Fastlands-BNP.

Kari Østerud, direktør for interesseorganisasjonen Senter for seniorpolitikk, mener skremselsbildet av "eldrebølgen" som skyller over landet svartmaler fremtiden.

- Hvem er denne "bølgen av gamlinger" alle snakker om? Det er den friskeste, sprekeste, og høyest utdannede eldre befolkningen vi har hatt noen gang tidligere i Norge, sa Østerud på en debatt i regi av den liberale tankesmien Civita onsdag.

Østerud mener myten om at eldre er et problem styrer debatten.

- Jeg sier et rungende ja til forgubbing! Og da mener jeg både eldre kvinner og menn. Vi skal være glade for at vi har et høyt innslag av grått hår og rynker i arbeidslivet og politikken. Disse er ikke et problem, men en del av løsningen. De unge må forvente mer av de eldre, de skal ikke bli sett på som bare passive stønadsmottakere. De vil besitte kompetanse og ressurser som den enkelte bedrift ikke vil greie seg uten, mener Østerud.

Yngrebølgen

Stortingsrepresentant Stefan Heggelund (H) forventer også at 50- og 60-åringene blir med på "spleiselaget" litt lenger enn i dag.

- Men i dag har vi en holdning til eldre i arbeidslivet som er helt uakseptabel. Derfor prøver vi å gjøre noe med aldersgrenser i arbeidslivet, sier stortingsrepresentant Heggelund.

Høyre-politikeren understreker at det han kaller "yngrebølgen" av unge uføre også setter velferdsstaten på prøve.

- Arbeid er hovednøkkelen også for unge, sier Heggelund.

"Idiotisk å fjerne arveavgiften"

Stortingsrepresentant for SV Snorre Valen mener det er uungåelig å øke skattenivået hvis vi forventer samme kvalitet på velferden i årene som kommer.

- Det er en myte om at vi har en enorm offentlig pengebruk, men vi er ikke på Europa-toppen. Velferdsstaten vår er lønnsom. Og hver og en av oss kommer til å ha dobbelt så mye å rutte med i 2060 av reell kjøpekraft, sier Valen.

Han mener fjerning av arveavgiften er det samme som å skyve regningen over på barna og barnabarna våre.

- Mer oljepengebruk og fjerning av arveavgift er en helt idiotisk idé hvis man tenker langsiktig. I stedet for å prioritere kutt i arveavgiften og segway, bør regjeringen se på hvordan vi kan senke oljepengebruken trinnvis, sier SV-politikeren.

Venstres Sveinung Rotevatn mener løsningen er å "inndra litt av den private velferdsstaten".

- I dag er det mange nordmenn som bruker mer penger på skismøring enn på helseutgifter. Vi kan ølke egenandelen på helsetjenester noe, mener Rotevatn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.