– Statens reiseregulativ med faste satser er unødvendig byråkratisk og gir offentlig ansatte ekstra lønn, sier revisorforeningens Per Hanstad. 

Han foreslår at moderniseringsministeren skroter hele ordningen og går over til oppgjør etter regning.

– Her tror jeg det kan ligge en kjempegevinst. Den nye teknologien gjør det helt uproblematisk med oppgjør etter regning. Det kan kutte en stor administrativ byrde i dagens system – med utrolig mange spesialbestemmelser og snubletråder for å få ting riktig, sier direktøren. 

Nestleder Lise Olsen i LO Stat er helt uenig:

– Det blir tvert imot. Regulativet er nettopp der for å forenkle – i stedet for å levere kvittering for hver kjøpte pølse fra 7-Eleven, sier hun.

Har bedt om råd

Regjeringen og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har kunngjort store ambisjoner om forenklinger og innsparinger både internt i stat og kommune og i næringslivets kontakt med offentlig sektor.

Nå har Sanner bedt store organisasjoner om nye effektiviseringsinnspill. Det er her Revisorforeningen i sitt svarbrev til departementet foreslår å fjerne hele reiseregulativet.

Statens regulativ inneholder faste satser for kjøring, diett og overnatting som kan brukes uten ytterligere dokumentasjonskrav. I enkelte satser skal en viss andel innberettes som skattepliktig lønn. Det skal også gjøres fradrag i diett for påspanderte måltider. Mange private bedrifter har også tradisjonelt brukt satsene fra det offentlige systemet.

 Revisorforeningen tror det er store hull i innrapporteringene av både de skattepliktige fordelene og diettfratrekkene som regulativsystemet pålegger.  

«Dyr og dårlig»

– Statsregulativet er en tungvinn, dyr og dårlig løsning som tiden har løpt fra. Det fremstår mer som en kilde til skjult, delvis skattefri lønn til offentlig ansatte enn en utgiftsdekning. Nettopp det vil jeg tro også er hovedårsaken til at det er så lite debatt om ordningen, sier Per Hanstad. 

Han mener store deler av offentlig sektor, herunder kontrollørene og lovgiverne selv, i betydelig grad selv nyter godt av at ordningen videreføres. 

– Hvordan kan det oppnås effektivisering og mindre byråkrati hvis det skal leveres kvittering for alle utlegg?

– Etter at oppbevaringsplikten for bilag ble fjernet, er dette ikke noe problem. Det er bare å ta bilde av kvitteringen med mobiltelefon. Med ny teknologi har flere og flere private bedrifter gått over til reiseoppgjør kun etter regning, sier Hanstad.

Går ut fra at reglene følges

Statsansatte fra alle LO-forbund er samlet i paraplyorganisasjonen LO Stat. Nestleder Lise Olsen avviser revisorforslaget. 

– Jeg mener det blir dyrere. Jeg tror heller ikke satsene gir for høy dekning i forhold til utgiftene – de har jo også vært forhandlet ned i det senere, sier Olsen.

Hun avviser at det er et stort problem at rapportering av skattepliktig inntekt uteblir eller at folk ikke trekker fra påspanderte måltider i sine krav til diett.

– Det er alltid noen som misbruker ordninger, men vi må gå ut fra at de fleste følger reglene, sier hun. 

Satsene i statens reiseregulativ bestemmes i tarifforhandlinger mellom partene.

– Jeg tror ikke fjerning av regulativet er det første staten bør gi seg ut på i neste forhandling, sier Lise Olsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.