Tidligere denne uken skrev DN at Frp ønsker skattefradrag for hvit husvask. Nå er ønsket tatt med i den nyeste regjeringserklæringen som torsdag ble presentert av Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Her står det at regjeringen vil «vurdere endringer og incentiver som gjør det enklere å få utført tjenester i hjemmet på lovlig vis, og hvor skattereglene følges».

NHO og Virke har anslått at bare to prosent av renholdstjenestene i forbrukermarkedet tilhører et hvitt marked – mens 98 prosent av markedet er svart, ifølge arbeidsgiverorganisasjonene, som begge støtter forslaget.

Vil avbyråkratisere

Erlend Wiborg (Frp), lederen for Arbeidskomiteen i Stortinget, har tidligere sagt til DN at han ønsker fradrag for alle tjenester som kjøpes til hjemmet, slik man har i Sverige.

Han bekrefter at formuleringen i erklæringen betyr at regjeringen vil vurdere skattefradrag som virkemiddel.

– Ja, formuleringen betyr skattefradrag. Det er en viktig sak som jeg er veldig glad for at vi har fått inn i regjeringserklæringen og som jeg ser frem til å jobbe videre med. Dette er bra for samfunnet, både for staten som får økte skatteinntekter, den enkelte innbygger som sparer penger for å få utført «hvitt» arbeid, og for å få flere inn i det lovlige arbeidsmarkedet. Nå må vi sørge for at dette blir minst mulig byråkratisk for alle involverte, sier Wiborg.

– Hvilke andre incentiver vurderer dere?

– Akkurat nå er jeg åpen for alle forslag som kan gjøre disse ordningene bedre, svarer Frp-politikeren.

Drahjelp fra KrF

Wiborg vil ikke kommentere hvilke andre partier som sluttet seg til forslaget under regjeringsforhandlingene. Venstres André Skjelstad i næringskomiteen har gitt støtte til utredning av skattefradrag for husarbeid.

Nestleder i Arbeidskomiteen, Heidi Nordby Lunde (H), har sagt at Høyre har vært åpne for skattefradraget, men at det ikke er vedtatt politikk.

KrF har ment at det må brukes mer målrettede midler enn skattelette mot svart arbeid. De gikk likevel inn for forslaget.

«Kan bekrefte at KrF var for skattefradrag for ytelser i hjemmet», skriver Stig-Øyvind Blystad, kommunikasjonsrådgiver i KrFs stortingsgruppe, i en sms til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Kjetil B. Alstadheim: Dette er de mest naturlige ministerpostene KrF vil ta
01:57
Publisert: