Oppdatert med Postens kommentarer.

Klokken 11 mandag formiddag fikk  500 ansatte - over halvparten av alle ansatte i post- og reklamedistributøren Norpost - beskjed om at de ikke lenger har noen jobb.

Administrerende direktør Hege Stenmarck i Norpost sier det er med tungt hjerte at hun måtte meddele de ansatte at de står uten jobb.

- Nedbemanningen skyldes at konkurransen i postmarkedet er satt ut av spill fordi Posten ikke vil dele sonenøkler til postkasser, sier Stenmarck.

Nekter å gi fra seg nøkler

1. januar i år ble Postens monopol på distribusjon av brev og pakker under 50 gram opphevet, et monopol Posten har hatt siden Postvesenet ble opprettet i Norge i 1647.

Selskapet Norpost, som i over 30 år har distribuert reklame og trykksaker i Norge, bestemte seg for å ta opp kampen med Posten, og gjorde store investeringer og mange nyansettelser for å kunne tilby de samme tjenestene som Posten.

Overgangen fra monopol til konkurranse har ikke gått knirkefritt.

Posten har nektet å gi fra seg såkalte sonenøkler til postkasseanlegg der Norpost har inngått avtale med leveranse med gårdeier. Sonenøkler er nøkler til postkasseanlegg i bygårder og næringsbygg.

- Nøklene er gårdeiers eiendom, men er blitt forvaltet av Posten så lenge Posten hadde monopol. Dette monopolet er opphevet, men Norpost er i praksis hindret fra å konkurrere i markedet så lenge bedriften ikke får tilgang til postkasseanlegg, sier Stenmarck.

- Stor tragedie

Virke, som er Norposts bransjeorganisasjon, reagerer sterkt på at Posten fortsetter å utnytte sin historiske monopolstilling over et halvt år etter at monopolet ble opphevet. Virkes leder, Vibeke Hammer Madsen, skylder på Samferdselsdepartementet.

- Det er en stor tragedie at 500 ansatte mister jobben i Norpost. Samferdselsdepartementet har latt Posten sette konkurransen ut av spill ved å holde på sonenøklene rundt omkring i hele landet. Vi mener statsråd Ketil Solvik-Olsen må på banen og løse denne saken umiddelbart, sier Madsen.

Samferdselsdepartementet gjorde det klart i en uttalelse i april at Posten måtte gi fra seg disse nøklene til konkurrenter, og lovet å komme med en forskriftsendring som presiserte dette.

Denne forskriftsendringen har fortsatt ikke kommet.

- Det er fortsatt uklart når det vil være på plass et vedtak som pålegger Posten å utlevere sonenøklene. Norpost har hatt tålmodige kunder som har ventet på en politisk løsning. Nå har det gått så lang tid at kontrakter har blitt sagt opp. Vi har ventet i det lengste, men nå er Norpost tvunget til å nedbemanne, sier Stenmarck i Norpost.

Hun og Virke- direktør Jarle Hammerstad har bedt om et hastemøte med statsråd Solvik-Olsen i Samferdselsdepartementet i dag klokken 12.

Norpost omsatte tjenester for 213 millioner kroner ifjor, og hadde før oppsigelsen rundt 900 ansatte.

Vil ikke utlevere andres nøkler

- Posten Norge kan ikke utlevere nøklene til tusenvis av postkasseanlegg i boligblokker over hele landet uten først å ha et tilstrekkelig rettslig grunnlag for det. Posten stiller seg undrende til beskyldningen om at selskapet er ansvarlig for konkurrentens oppsigelser av ansatte, sier konserndirektør for kommunikasjon, Elisabeth H. Gjølme i Posten Norge.

Gjølme sier Posten har bidratt  konstruktivt i arbeidet med etablering av en eventuell felles nøkkelordning, sist i et aktørmøte 17. august i regi av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), der også Norpost deltok.

- Vi har stilt opp på alle måter for å bidra til avklaring på dette spørsmålet. Saken ligger nå hos myndighetene, og jeg oppfatter det som urimelig å hevde at vi hindrer konkurranse i postmarkedet, sier Gjølme i en pressemelding.

Om kun kort tid kan regjeringen gjøre det enda vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet. Og hva betyr de ultralave rentene for pensjonen din?

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

- Anbefalt fra DNtv:

Robot gir syke barn tilhørighet i klasserommet
Eirik Sander Viken går har celebral parese, og må være borte fra skolen i ti uker hvert år på grunn av et treningsprogram som skal holde sykdommen i sjakk. Med denne lille roboten, som er funnet opp i Norge, kan han være med i klasserommet likevel.
01:36
Publisert:

 
På Øvrevoll for å konkurrere med hjemmelaget hestehatt
Sandra Jensen var blant de mange håpefulle med kreative hodeplagg som hadde møtt opp på Øvrevoll galoppbane søndag. I forbindelse med det tradisjonelle derbyet arrangeres det hvert år hattekonkurranse.
00:59
Publisert: