Mandag ettermiddag varslet byrådsleder Raymond Johansen i Oslo at det innføres påbud om hjemmekontor og krav om at alle arbeidsgivere skal dokumentere at de ansatte har fått beskjed om at de skal ha hjemmekontor «så langt praktisk mulig».
Etterlyser begrunnelse
– Vi har ikke hatt tid til å forankre dette, så det er litt tidlig å konkludere, sier Nina Melsom. Hun er direktør for arbeidsliv i NHO.
– Men vi skulle gjerne ønsket oss å vite hva Folkehelseinstituttet anbefaler her og hva som egentlig er begrunnelsen fra Oslo kommune for innføringen av et så drastisk tiltak, sier hun.
– Er det kollektivreisen til og fra jobb som er bekymringen eller er det smittevern på arbeidsplassen? Dersom bedriftene overholder avstandskravene og man kan sykle eller gå til jobb; hva da? Skal man likevel forhindres fra å komme på jobb?, spør Nina Melsom.
– Så jeg er spent på begrunnelsen, ja, og hva som egentlig ligger i vedtaket om hjemmekontor «så langt praktisk mulig».
– Er du overrasket over tiltaket?
– Jeg vil heller si at jeg skulle ønske vi hadde fått en bedre begrunnelse.
På ubestemt tid
På spørsmål fra DN om hva som menes med «så langt praktisk mulig», svarer byrådsleder Johansen via epost:
– Det betyr at dersom du kan jobbe hjemme, så skal du jobbe hjemme. Det skal arbeidsgiver legge til rette for. Er du avhengig av å være på jobb for å utføre arbeidet ditt, så må du gjøre det. Men dersom det kan gjøres hjemmefra, enten hele eller deler av tiden, så skal man det, skriver Johansen.
– Hvilket tidsperspektiv ser dere for dere?
– Dette er et tiltak vi vurderer løpende, så vi har i utgangspunktet ikke satt en egen tidsfrist for hvor lenge dette skal gjelde, skriver han.
– Hvordan skal påbudet håndheves?
– Påbudet vil først og fremst ligge på arbeidsgiver. Alle arbeidsgivere må kunne dokumentere at de har et system for hjemmekontor. Det vil være Oslo kommune som har mulighet til å kontrollere dette, skriver Raymond Johansen.
– Ligger det anbefalinger fra FHI til grunn for dette påbudet?
– Begrunnelsen for tiltakene byrådet nå har innført, er å unngå at Oslo kommer i samme situasjon som vi ser i andre europeiske byer nå med svært høye og økende smittetall og nedstenging. Tiltakene er basert på anbefalingene fra FHI og Helsedirektoratet, men også erfaringer fra andre land og egne vurderinger fra Oslo kommunes fagfolk, skriver Johansen.
Det nye hjemmekontor-påbudet gjelder ikke bare personer som er avhengige av å ta kollektivtransport til jobb, understreker han.
– Grunnen er at vi må få ned mobiliteten i samfunnet. Få ned antallet nærkontakter. Få ned antallet folk du møter. På veiene ut og inn av Oslo er det kø hver morgen og hver ettermiddag. Det er mange mennesker i kollektivtransporten. Selv om det gjelder en anbefaling om mest mulig hjemmekontor, er det mye som tyder på at mange drar på jobb, selv om jobben kan utføres hjemmefra. Vi må møte færre kolleger, vi må ta mindre kollektivt og ha mindre fysiske møter. Så det er en helhetlig vurdering som ligger bak dette tiltaket, skriver Johansen.
Flere, strengere tiltak
Oslo er en av kommunene i Norge med økende smittetrend.
De siste 14 dagene er det blitt registrert 683 nye smittetilfeller i hovedstaden. Det er meldt om 52 nye smittetilfeller det siste døgnet.
– Dagens situasjon gir grunn til bekymring, men er ikke alarmerende høy, sa Johansen på en pressekonferanse mandag.
Byrådet innfører følgende Oslo-tiltak fra torsdag 29. oktober klokken 12:
- Påbud om munnbind innendørs på offentlig sted (butikker, kjøpesentre) der man ikke kan opprettholde minst én meter avstand.
- Påbud om munnbind innendørs på serveringssteder for ansatte og gjester i alle situasjoner der man ikke sitter ved et bord.
- Stans i innslipp til utesteder klokken 22. Begrensning av deltagere på alle innendørs arrangementer uten fast seteplassering settes ned fra 50 til 20 personer.
- Påbud om hjemmekontor og krav om at alle arbeidsgivere skal dokumentere at de ansatte har fått beskjed om at de skal ha hjemmekontor så langt praktisk mulig.
- Antallet kontakter gjennom en uke bør ikke overstige ti personer i sosiale sammenhenger ut over husstandsmedlemmer og barnehage- og barneskolekohorter.
- I tillegg til de nasjonale smitteverntiltakene, viderefører byrådet følgende Oslo-tiltak: Forbud mot private sammenkomster med flere enn ti personer.
- Påbud om munnbind i kollektivtransporten når man ikke kan holde én meters avstand.
- Skjenkestopp fra klokken 24.00.
- Begrensninger i breddeidrett for voksne.
- Maks 200 personer kan være til stede på utendørs arrangementer
Byrådsleder Raymond Johansen understreker i en pressemelding at åpenbare og grove brudd på kommunens smittevernforskrift vil bli fulgt opp.
– Jeg har hatt dialog med politiet senest i dag og fremover vil vi vurdere å anmelde det vi anser som grove brudd på smittevernforskriften. Dette knytter seg spesielt til arrangementer der hvor man ikke følger smittevernreglene, sier Johansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.