Sjokkmeldingen om at Thomas Borgen går som Danske Bank-sjef traff også hans gamle kolleger i Norge onsdag.

– Det kom som en trist nyhet at Borgen måtte gå av i dag.

Det sier Jan-Frode Janson. Han var Borgens nestkommanderende i Fokus Bank – senere Danske Bank i Norge fra 2001 til 2009. I dag er han sjef for Sparebank 1 Nord-Norge.

Jan-Frode Janson, tidligere kollega av Thomas Borgen.
Jan-Frode Janson, tidligere kollega av Thomas Borgen. (Foto: Ingun A. Mæhlum)

– Som leder i Danske Bank var Thomas for meg en læremester og veldig god kollega gjennom mange år. Vi gjorde en reise der banken ble knyttet nærmere hovedkontoret i Danmark og jobbet tett med verdiene i banken. Én av verdiene vi begge var ekstremt opptatt av, var «ordentlig». For meg var Thomas en levendegjøring av disse verdiene, sier Janson, og legger til:

– Derfor stakk det i meg at jeg fikk høre at han måtte gå av. Jeg gir ham de beste skussmål, sier han.

Janson understreker at han kun kjenner hvitvaskingssaken fra mediene.

«Brette opp ermene»

– Det her er selvsagt ikke en hyggelig dag for oss, sier Danske Banks sjef i Norge, Trond Mellingsæter.

Onsdag morgen informerte han bankens 1000 ansatte i Norge om Borgens avgang, og om den knusende granskningsrapporten.

– Nå håper vi at vi kan få ro til å fokusere på det vi skal gjøre og drive best mulig bank for våre kunder, sier Mellingsæter, som sier han opplever at de ansatte er ved godt mot.

Trond Mellingsæter, sjef for Danske Banks virksomhet i Norge, sier banken har fått flere spørsmål fra næringslivskunder etter hvitvaskingssaken i Estland. Her sammen med bankens driftsdirektør, Knut Wangen
Trond Mellingsæter, sjef for Danske Banks virksomhet i Norge, sier banken har fått flere spørsmål fra næringslivskunder etter hvitvaskingssaken i Estland. Her sammen med bankens driftsdirektør, Knut Wangen (Foto: Ida von Hanno Bast)

Over de siste ukene har banken fått flere spørsmål fra næringslivskunder knyttet til hvitvaskingsskandalen ettersom pressedekningen har tatt seg opp og banken ikke har kunnet svare for seg før nå.

– Nå informerer vi både kunder, ansatte og andre rundt oss om hva vi har funnet, sier Mellingsæter.

– Mister man litt av sin stolthet av jobben sin etter en sånn sak?

– Nei, det gjør man ikke. Tvert imot bretter man opp ermene og går videre, sier han.

Godt forhold til Borgen

Mellingsæter var finansdirektør i tre år mens Thomas Borgen var administrerende direktør i Danske Bank i Norge fra 2000 til 2009. Etter to år i Enova kom han tilbake som sjef for bankens aktiviteter i Midt-Norge og Nord-Norge. Der var han frem til 2009 da Borgen ga seg som sjef i Danske Bank Norge.

Mellingsæter sier forholdet til Borgen har vært, og fortsatt er, svært godt.

– Vi har vært veldig stolte av å ha han i den posisjonen han har vært, sier Mellingsæter.

Danske Banks hovedtillitsvalgt i Norge, Ellen Lorentzen Stene, hadde onsdag morgen ikke rukket å snakke med de ansatte, og ønsket ikke å kommentere avgangen.

Nicholay J. Tehrani i hr-konsueltselskapet Navigio.
Nicholay J. Tehrani i hr-konsueltselskapet Navigio. (Foto: Kjersti Binh Hegna)

«Ripe i lakken»

Hodejegere DN har snakket tror ikke hvitvaskingssaken er kroken på døren for en ny lederjobb for Borgen. Hodejeger Nicholay Tehrani mener det er positivt at Borgen har stått i det som har vært en vanskelig sak, med høyt medietrykk.

– Men for hans renommé er dette selvfølgelig en ripe i lakken, som for enhver leder som har vært involvert i en sånn type sak. Fra mitt perspektiv er det ikke tvil om at i siste instans så er anti-hvitvasking et lederansvar, sier Tehrani.

Han tror derimot ikke at det er nok til å stoppe en fremtidig lederkarriere.

– De evnene og potensialet han har som leder ligger i ham som individ og er derfor ikke endret på noe som helst måte. Men i en rekrutteringsprosess kommer han ikke unna å snakke om saken og reflektere om den, hvordan han trådte feil og hva som kunne blitt gjort bedre, forteller hodejegeren.

– Nå er det krevende for hans rykte og hvordan han fremstår, men at det er slutten på lederkarrieren på sikt tror jeg ikke. Det skal mye til, for eksempel kriminalitet og sexskandaler, legger han til.

I en ekstern granskning lagt frem onsdag kommet det frem at Borgen ikke har brutt sine juridiske forpliktelser, noe Tehrani omtaler som viktig. I samme rapport heter det også at Borgen kunne tatt en mer aktiv rolle, og at han ble varslet om alarmerende funn allerede 5. februar 2014, selv om han tidligere har sagt at han bare fikk overordnede opplysninger om de utenlandske klientkontoene i den estiske filialen.

«Nå tar han konsekvensen»

Hodejeger Trine Larsen i konsulentselskapet Hammer og Hanborg deler Terhanis synspunkter om mulighetene for en ny lederkarriere for Borgen. Hun påpeker at han har gjort mye positivt for banken, selv om han her erkjenner at han har gjort en feil.

– Nå tar han konsekvensen. Slik jeg kjenner saken tar han nå en toppleders ansvar og går, og det er viktig å bite merke i at han ikke er blitt tatt i noen juridiske feil, men likevel mener han at han muligens burde gjort mer. Uansett er dette en alvorlig sak for banken. Der tar han lederansvar og melder til styret at han trer av. Det er en riktig handling, sier hun.

Larsen legger til grunn at Borgen har vært i Danske Bank i mange år og har levert gode resultater.

– Nå viser han lederansvar og tar konsekvensene. Det vil jeg si han kommer godt ut av. Danske Bank viser markedet at de tar dette på fullt alvor, sier Larsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hodejeger Trine Larsen i Hammer og Hanborg.
Hodejeger Trine Larsen i Hammer og Hanborg. (Foto: Mikaela Berg)