Det siste søksmålet i rekken kom fredag. SAS-pilotene i YS-tilknyttede Parat mener arbeidsgiveren oppretter nye selskaper for å flytte eksisterende flyvninger, kvitter seg med forpliktelsene i inngåtte tariffavtaler, og omgår en gjenansettelsesrett.
Fire pilotsøksmål på rad
SAS-pilotene organisert i LO, i Norske SAS-flyveres forening, stevnet SAS alt i begynnelsen av mai. Det var også en oppfølging av flere andre søksmål. I oktober i fjor varslet Parat et lignende søksmål mot SAS i tingretten. I februar i år kom et lignende søksmål fra LO og Norsk Flygerforbund mot SAS i tingretten.
Dermed har det vært totalt fire lignende søksmål fra pilotene i Norge mot selskapet det siste halvåret.
Parat-advokat Christen Horn Johannessen sier om det siste søksmålet:
– Dette er koordinert og basert på den samme rettslige rammen som LO har tatt ut for arbeidsretten. Jeg regner med at de to sakene kommer opp samtidig og behandles sammen. De kommer nok opp i løpet av høsten, sier Johannessen.
De to søksmålene i tingretten er derimot slått sammen på forhånd.
– Søksmålet for tingretten er ikke trukket. Vi står sammen med LO i deres søksmål, sier han.
Også svenske piloter har på tampen av fjoråret gått til søksmål mot SAS i Sverige.
Forhandler videre med SAS-ledelsen
Totalt dreier sakene seg om rundt 560 piloter som fikk sparken under pandemien, og som nå ikke får jobbene sine tilbake samtidig som det ansettes nye piloter på dårligere vilkår.
Søksmålene kommer samtidig som selskapet står i en dyp økonomisk krise. Denne uken skrev DN om en juridisk vurdering til SAS-styret som slår fast at de statlige eierne Sverige og Danmark ikke kan redde selskapet alene. Det vil Europakommisjonen si nei til, ifølge juristene. I stedet må selskapet få gjennom kutt hos kreditorene og fagforeningene, og deretter friske penger hovedsakelig fra private investorer.
DN har sendt en henvendelse til det svenske næringsdepartementet og det danske finansdepartementet, som ikke vil kommentere den juridiske vurderingen. En talsperson for det svenske departementet viser til refinansieringen som pågår, gjennom SAS Forward:
– Som eier i SAS følger vi situasjonen nøye og har en nær dialog med andre store eiere og med selskapet. Når det gjelder SAS' finansielle planer, uttaler vi oss ikke før vi har sett resultatet av SAS Forward, heter det fra departementet i en epost.
Antakelig må en redning på plass i god tid før de første rettssakene kommer opp til høsten. Ellers går selskapet tom for penger, og trues av konkurs.
Ifølge Parat-advokaten fortsetter samtalene mellom pilotene og ledelsen i mellomtiden.
– Pilotene er i forhandlinger med SAS som del av den alminnelige tariffrevisjonen. Hva som kommer ut av de forhandlingene kan jeg ikke mene noe om nå, sier Christen Horn Johannessen.
Mener SAS bryter loven
Leder for SAS-pilotene i Parat, Jan Levi Skogvang, sier etableringen av datterselskapene, SAS Connect og SAS Link, gjør at mange piloter i SAS mister jobben.
– SAS har opprettet disse nye selskapene og hevder at de driver selvstendig virksomhet som ikke er omfattet, eller forpliktet, av inngåtte avtaler. Samtidig gjør de alt de kan for at passasjerene som kjøper billetter kun skal forholde seg til SAS, slik vi kjenner det i dag, sier Skogvang i en pressemelding.
Parat-advokat Christen Horn Johannessen sier SAS nå forsøker å organisere seg ut av avtaler inngått med egne ansatte.
– Vi registrerer at alle billetter og flyruter fortsatt markedsføres som SAS produkter. SAS, slik vi kjenner det, og som har tariffavtaler som dekker hele flyvirksomheten, eier SAS navnet. Vi mener SAS ikke kan foreta denne selskapsrettslige manøveren uten å bryte inngåtte avtaler. Det SAS i realiteten gjør, er å reforhandle tariffavtalene med seg selv og ikke med sin avtalemotpart, sier Horn Johannessen i pressemeldingen fra Parat.
Han mener SAS forsøker å innføre noe nytt både i alminnelig avtalerett og i tariffretten.
Leder for kabinansatte i SAS, Martinus Røkkum, støtter sine kolleger i cockpit fullt ut.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.