– Arbeidsmiljøloven beskytter dem som er i jobb, men bidrar også til at mange bedrifter er engstelige for å ansette feil. Derfor søker mange etter nye ansatte i miljøer og blant kontakter de kjenner godt fra før, sier administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service til NTB.

Å få jobb uten å kjenne noen er meget vanskelig i Norge, som ifølge arbeidsgiverorganisasjonen er et av de mest nettverksbaserte land i verden. Over 60 prosent av alle ledige jobber i Norge blir aldri utlyst, men fordeles mellom venner og kjente.

– Vanskeligere

I Arendal mandag presenterer organisasjonen en bok som dokumenterer innvandreres møte med Norge og norsk arbeidsliv.

– Boka er skrevet for å løfte fram rollemodeller og stimulere til at flere innvandrere gjør karriere. Å komme på innsiden å gjøre karriere er mye vanskeligere for en innvandrer enn det er for nordmenn flest, sier bokas forfatter Baard Fiksdal, til daglig informasjonssjef i NHO Service.

Han har fått høre en rekke sterke historier i arbeidet med boka. Det fortelles om mobbing, vold og trusler, om å vokse opp med foreldre som er analfabeter, om å bli nektet skolegang.

– De som lykkes har gjerne et ekstra gir som de kan sette inn, sier Fiksdal.

Treningsarena

Mange som kommer til Norge har vanskeligheter med å finne seg et arbeid som er relevant for den utdannelse og erfaring de har med seg. Furulund mener mange gjør lurt i å starte innenfor de bransjer han selv representerer, som et vikarbyrå eller et renholdsfirma.

– Renholdsbransjen er en stor integreringsmotor og en god treningsarena for dem som ønsker å beherske norsk arbeidsliv og knekke de sosiale kodene på arbeidsplassene, sier han.

NHO-toppen mener norske bedriftsledere bør få opp øynene for arbeidskraften som innvandrere representerer.

– Vi vil synliggjøre hva som bor i dem. Dette er mennesker med masse tæl og ståpåvilje, sier han. (©NTB)

Les også:

NHH-professor: - Nordmenn bør tenke seg bedre om

- Skal vi tilbake til situasjonen før andre verdenskrig, så vær så god

Midtøsten-konfliktene som preger oljemarkedet

Se video: Tren deg sterk på fem minutter

Tren deg sterk på fem minutter
Sjekk kjendistrenerens effektive treningsprogram.
05:16
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.