I forrige uke meldte DN at en Kiwi-butikk i Oslo hadde 2.465 søkere fordelt på åtte stillingsutlysninger, noe som utgjør 300 søknader per stilling.

Men i Nord-Norge er situasjonen en ganske annen. Da Maxbo i Balsfjord lyste ut stillingen som butikksjef, kom det bare inn én søknad.

– Det er veldig vanskelig å få tak i folk med erfaring fra butikkledelse, sier daglig leder Jan Nysted.

Ifølge en NHO-undersøkelse sier seks av ti bedrifter i Troms at de sliter med å rekruttere arbeidskraft. Til sammenligning svarer én av ti bedrifter i hele landet det samme.

– Godt arbeidsmarked

Til tross for at Maxbo-sjefen satte inn jobbannonse både i regionsavisen og lokalavisen, var det nesten ingen som søkte på jobben. Stillingen er ennå ikke besatt, og nå må Maxbo lyse ut stillingen igjen.

Maxbo i Balsfjord.
Maxbo i Balsfjord. (Foto: Privat)
 

Nysted har også behov for flere ansatte i eget tømrerfirma, men også her sliter han med å få tak i arbeidskraft.

– Det kan ikke bety noe annet enn at det er et meget godt arbeidsmarked for tiden her i nord, sier han.

Nord i vekst

Arbeidsministeren har gått ut og bedt jobbsøkere flytte på seg. Men i hvor stor grad flytter folk på seg for å få jobb?

– Nordmenn er i stor grad bofaste, men hvis vi klarer å formidle historien om det attraktive Nord-Norge, tror jeg vi kan lokke folk hit, sier regionsdirektør i NHO Troms og Svalbard Christian Chramer.

– NHOs kompetansebarometeret viser at vi er den regionen som i størst grad vil ha bruk for mer kompetanse i fremtiden. Vi har en næring i vekst, landets sterkeste eksportvekst og hurtigste boligbyggetakt. Det er store forventninger til sjømat og reiseliv.

– Vær kreativ!

Arbeidsledigheten i Troms er en av de laveste i landet. Nav-tallene for mai viste 2 prosent ledighet i Troms, mot 2,9 prosent i hele Norge.

Chramer har følgende råd til Maxbo-sjefen i Balsfjord:

– Tenk helhetlig. Snakk med kommunen og Nav. Vær kreativ! Man kan for eksempel invitere flytteklare familier på besøk. Benytt sosiale medier aktivt og samarbeid med universitet og høyskoler.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Asia i dag: Spådde finanskrisen - nå sparkes han  

Én god og én dårlig nyhet til deg som står uten jobb akkurat nå  

Anders (29) startet opp «AirBNB for bruktbiler» ved siden av full jobb  

Kjemper mot godene i Nordsjøen dnPlus (DN+)

Finansmannen Peter Warren saksøkes av selskapet han var med å starte, finans­huset Warren as. Erstatnings­kravet kan komme opp i 200 millioner kroner: Warren saksøker Warren dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Om den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.