Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Helse Nord, Fylkeslegen og Statens helsetilsyn holdt mandag møte om SAS-streikens konsekvenser for helsetilbudet.

Statsforvalterne påpeker i en melding etter møtet at helsetilbudet i Nord-Norge er særlig rammet av pilotstreiken i SAS. Statens helsetilsyn ble i derfor mandag ettermiddag informert om situasjonen av spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten i nord, Helse Nord, og Statsforvalterene i Nordland og Troms og Finnmark.

I tida fremover vil det være en tett dialog mellom Statsforvalterene i nord og Statens helsetilsyn. Rapportene vil være detaljerte og konkrete om hvordan situasjonen er og utvikler seg. Statsforvalterne opplyser at de også kommer til å kalle inn til nye møter med Helsetilsynet ved behov.

– Vi tok initiativ til dette for å forsikre oss om at helsetilsynet får all den informasjonen de trenger i sin dialog med helsemyndighetene. Det fikk vi inntrykk av at de nå har fått, sier statsforvalter i Troms og Finnmark Elisabeth Vik Aspaker i meldingen.

Hun sier statsforvalterne ser alvorlig på situasjonen og at det nå faktisk ikke finnes realistiske alternative transportmuligheter av pasienter og kritisk helsepersonell i nord. Hun sier helsetjenestene har vært under et betydelig press over lang tid, og situasjonen er svært krevende.

– Vi opplever og ser at både spesialist- og kommunehelsetjenesten er opptatt av å finne løsninger som best mulig ivaretar pasientene i en svært krevende situasjon, sier Aspaker.

Vet ikke hvor lenge streiken varer

Aspaker understreker at ingen vet hvor lenge denne situasjonen vil vedvare.

– Vi har ingen anelse om hvor lenge denne streiken vil pågå. Helsetilsynet skal gi tilbakemeldinger til nasjonale myndigheter, og da er det viktig for oss at de kan gi et mest mulig konkret og riktig bilde av den krevende situasjon vi er i, sier statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker i Troms og Finnmark til NTB.

Det handler både om helsepersonell som ikke kommer seg på jobb, og om pasienter som ikke får den behandlingen de trenger, sier hun.

Ifølge Statsforvalteren har Universitetssykehuset Nord-Norge gitt beskjed om at de kan bli tvunget til å redusere intensivkapasiteten som følge av pilotstreiken, skriver NRK. Helsetilsynet sier de følger saken tett.

– Vi følger situasjonen med tanke på helsetjenestens evne til å sikre liv og helse slik vi alltid gjør i tilknytning til lovlige arbeidskonflikter. Vi har planlagt rapportering til Helse- og omsorgsdepartementet innen utgangen av arbeidsdagen tirsdag, skriver Helsetilsynet til kanalen.

Helseforetakene i nord har tidligere opplyst at de sliter med å få nøkkelpersonell på jobb i tide som en følge av streiken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.