Blå skjorte og grå dressjakke. Ti av topplederne i Orkla ser ganske så like ut på bildene selskapet bak Grandiosa og Stabburet viser frem på sin egen nettside.

Orkla-sjef Peter Ruzicka bekrefter den slående likheten:

– Jo da, vi er like. Med to unntak er vi alle over 50, og vi har blå skjorte og grå dress. Men en ting er om du ser lik ut utenpå, du behøver ikke å være lik oppi her, sier Ruzicka, og tar seg til hodet.

– Jeg er først og fremst opptatt av kompetanse og mangfold. Så kan du jo si at det har vi heller ikke, fordi vi er en ganske homogen gruppe, legger han til.

Én detalj på bildene er riktignok planlagt.

– At vi ikke har slips er helt bevisst, vi bruker ikke slips til daglig. Jeg orker ikke å gå med slips hele dagen.

Majoriteten i Orklas konsernledelse er menn med en overvekt av 50-åringer som er uteksaminert fra Handelshøyskolen BI.

– Vi har en ledergruppe med en del mennesker som har vært der i mange år og gjort en veldig god jobb. Det er ikke slik at vi bare kan sparke folk for å ansette flere kvinner, sier Orklas konsernsjef Peter A. Ruzicka.

BI-bakgrunn

Kun to kvinner leder de 20 største selskapene i Norge.

Dagligvaregiganten Orkla er et av landets største børsnoterte selskaper, og føyer seg inn i rekken av bedrifter med en mann på toppen.

— 75 prosent av beslutningstagerne som velger våre produkter, er kvinner. De er også vår hovedmålgruppe. Da er det et poeng å ha kvinner som former våre produkter og markedsføring, sier Ruzicka.

Orkla-sjefen mener kvinneandelen på toppen av landets største virksomheter er for svak:

– Det er en begredelig statistikk at 18 av 20 toppsjefer i de største selskapene i Norge er menn.

I 2015 ansatte han sin første og eneste kvinne i konsernledelsen: Ann-Beth Freuchen (46).

– Det var ikke fordi hun var kvinne, men fordi hun var den dyktigste lederen, sier Ruzicka.

Da Freuchen fikk tilbud om lederjobb i et av Norges største selskaper, måtte hun gå hjem og ha et familieråd.

– Peter var modig da han turde å velge meg for tre år siden. Jeg sa jeg var alenemor til to tenåringsgutter, men det var Peter helt likegyldig til, fordi han mente jeg var rett person til jobben. Vi brukte noen uker på å bli enige, sier Freuchen, konserndirektør for godterier og snacks i Orkla.

– Du var mer opptatt av hindringene enn Peter Ruzicka?

– Ja, nettopp, svarer Freuchen.

– Mannlige kolleger ofrer like mye som meg, men fordi jeg er kvinne med barn får det mer oppmerksomhet. Om ti år er kanskje ikke dette et tema engang, sier konserndirektør Ann-Beth Freuchen i Orkla.
– Mannlige kolleger ofrer like mye som meg, men fordi jeg er kvinne med barn får det mer oppmerksomhet. Om ti år er kanskje ikke dette et tema engang, sier konserndirektør Ann-Beth Freuchen i Orkla. (Foto: Gorm K. Gaare)

— Du må gi opp masse jentekvelder, helgeturer, skiturer og lunsjer

De fleste toppledere vil være enige om at det koster å sitte i toppen – du får ikke tid til alt du har lyst til.

Ann-Beth Freuchen har følgende råd til kvinner som vil bli sjefer:

– Du får ikke til alt og må prioritere knallhardt. Du må gi opp masse jentekvelder, helgeturer, skiturer og lunsjer. Jeg har ingen hjemme som inviterer gjester og fikser den middagen, sier Freuchen.

Hun mener dem som rekrutterer – selskaper, styrer og hodejegere – må tørre å velge «utradisjonelt.»

– Noen kvinnelige ledere må stå frem og si at det faktisk er mulig, og kvinner må våge å gå ut av komfortsonen, sier Freuchen.

Onsdag morgen presenterte selskapet resultatet for årets første kvartal. Det viste en omsetning på 9,7 milliarder kroner. Driftsresultat endte på 870 millioner kroner, opp fra 813 millioner kroner i samme periode året før.

Orklas styreleder Stein Erik Hagen: – Jeg vil aldri kreve at vi skal ha en kvinne dnPlus
---
---

– Jeg forstår rett og slett ikke at toppsjefer og styreledere tør

Næringslivstopp og styreleder Linda Bernander Silseth (55) uttalte denne uken i DN at hun er opprørt over den lave kvinneandelen på toppen i landets største selskaper.

– Jeg forstår rett og slett ikke at toppsjefer og styreledere tør drive en virksomhet uten mangfold i ledergruppen, sa Silseth.

Kun 7,5 prosent av norske toppsjefer er kvinner, ifølge tall fra Core, senter for likestillingsforskning.

En fersk rapport viser at loven om kjønnskvotering til styrer ikke har bidratt til et mer likestilt næringsliv, utover å øke andelen kvinnelige styremedlemmer.(Vilkår)

Taxfree står for godt over halvparten av Oslo lufthavns kommersielle inntekter – mye fordi du handler mer enn du tror
Vi sjekket reisendes handlelister mot kassalappen.
01:00
Publisert: