Vitenskapsformidler Sunniva Rose har en doktorgrad i fysikk, og lever av å holde foredrag om vitenskap og teknologi gjennom sitt eget selskap.

Men da eventbyrået Off Piste skulle ha konferansier til den storstilte åpningen av nytt museumsbygg ved milliardær og investor Christen Sveaas Kistefos-museum, nådde hun ikke opp.

En av grunnene som ble oppgitt var at Rose er gravid.

«Vi kan bekrefte at Rose som en av flere kandidater, ikke fikk oppdraget, og at vår medarbeider fikk oppgitt graviditeten som en av årsakene», skriver Stephan Heidenstrøm i bookingselskapet Athenas i en tekstmelding til DN.

Fikk ikke vite

Rose er en av foredragsholderne i deres «stall», som de tilbyr til aktuelle kunder som ønsker innledere og konferansierer.

Selv fikk aldri Rose vite hva oppdraget var, utover at det var litt utenfor hovedstaden og at dronning Sonja skulle delta. Museet ligger på Jevnaker, en drøy times kjøretur fra Oslo.

Sunniva Rose visste ikke hvilket arrangement hun var aktuell til å være konferansier på – bare at det var utenfor Oslo, og at dronning Sonja står på gjestelisten.
Sunniva Rose visste ikke hvilket arrangement hun var aktuell til å være konferansier på – bare at det var utenfor Oslo, og at dronning Sonja står på gjestelisten. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix)

– Jeg har aldri følt meg så degradert. Du sitter med doktorgrad og erfaring innen konferansierjobber, så får du ikke stå på scenen fordi du har kulemage. Det er hårreisende, sier Rose.

Hun skrev selv et innlegg på sin egen Facebookprofil etter hendelsen, med tittelen «Graviddiskriminering».

– Jeg er jo avhengig av å få jobber når jeg er selvstendig næringsdrivende. Når jeg ikke får det fordi jeg er gravid, blir jeg ganske lei meg. Det er som å si at det du kan ikke er verdt noe, for det eneste du kan nå er å være en rugekasse, fortsetter hun.

Eventbyrået skal ha vært redde for hvordan internasjonal presse ville reagere på en gravid dame på scenen, oppgir Rose.

Arrangert av Kistefos

Det var til åpningen av det nye museumsbygget på Kistefos-museet, «The Twist», Rose var aktuell. Museet er skapt av den kjente milliardæren og investoren Christen Sveaas, som også er styreleder for museet.

Både Dronning Sonja, statsminister Erna Solberg (H) og kulturminister Trine Skei Grande (V) vil være til stede under åpningen som finner sted onsdag 18. september.

Kistefos-grunnlegger og eier Christen Sveaas kjente ikke til saken da DN tok kontakt tidligere torsdag.

Kistefos-eier Christen Sveaas visste ikke om hendelsen der Sunniva Rose skal ha blitt vraket som konferansierkandidat på grunn av graviditet.
Kistefos-eier Christen Sveaas visste ikke om hendelsen der Sunniva Rose skal ha blitt vraket som konferansierkandidat på grunn av graviditet. (Foto: Gorm K. Gaare)

«Det høres altså helt og fullstendig tullete ut at Kistefosmuseet skulle valgt bort Rose fordi hun var gravid. Hvis det skulle være tilfelle er jeg like sjokkert som deg. Og andre.», skriver Sveaas i en epost.

Kjenner seg ikke igjen

Det er eventbyrået Off Piste som står for planleggingen av arrangementet, inklusive booking av konferansier.

– Sunniva Rose fremsetter alvorlige påstander, som vi ikke kjenner oss igjen i. Saken er den at vi på vegne av vår oppdragsgiver vurderte mange ulike kandidater til en konferansierjobb. Vi hentet inn tilbud fra flere kandidater, blant annet fra Sunniva Rose og hennes agent, skriver Off Piste-sjef Jan Axel Syberg i en epost.

Han påpeker at Off Piste av prinsipp aldri kommenterer kunder og engasjement, men bekrefter at Rose var en av tre aktuelle kandidater.

– Vi visste hele tiden at Rose var gravid og hun var selvsagt fremdeles en aktuell kandidat til oppdraget. Etter en samlet vurdering av alle kandidatenes bakgrunn, erfaring og kompetanse valgte vi en annen, sier han, og understreker at Rose aldri fikk noe oppdrag, og at det derfor heller ikke er noe som er trukket tilbake.

– Synlig kulemage er for oss ikke et hinder til slike type oppdrag, skriver han.

Beklager kommunikasjonen

I en pressemelding fredag skriver Off Piste at de beklager overfor Rose.

– Når Sunniva Rose opplever at det var graviditeten som gjorde at vi ikke valgte henne til konferansieroppdraget, har vi åpenbart ikke gjort en god nok jobb i kommunikasjonen med henne om hvorfor vi valgte en av de to andre vi innhentet tilbud fra. Det beklager vi, sier Syberg.

I meldingen skriver Off Piste at det tungtveiende argumentet for at valget falt på en annen enn Rose, var at kandidaten hadde mer medieerfaring.

– Alt annet likt var den kandidaten vi til slutt valgte, bedre kvalifisert enn Sunniva Rose. Vi er veldig lei oss for at denne saken er oppfattet som noe helt annet, sier Syberg.

Sunniva Rose sier hun ikke har snakket direkte med Off Piste, men at hun senest fredag snakket med sin representant i Athenas, som mener graviditeten var en grunn som ble oppgitt.

– Jeg kan bare forholde meg til det. Jeg synes det er veldig rart hvordan graviditet i det hele tatt er blitt et tema, sier Rose.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.