Norske kommuner har i mange år «hentet» et stort antall sykepleiere i Sverige. Men fra 2010 avtok sykepleieflukten fra Sverige til Norge kraftig fra en topp på over 2.000 til så vidt over 200 ifjor.

Nå er det mangel på kvalifiserte sykepleiere i begge nabolandene, og det kan sykepleiere på jobbjakt tjene godt på.

Hattfjelldal kommune på Helgeland i Nordland lokker nemlig sykepleiere fra Sverige med en solid bonus på 100.000 norske kroner, melder Sveriges Television (SVT). For å få bonusen må man imidlertid binde seg for to år.

– Det tar tid før man blir varm i trøya på en ny arbeidsplass og da håper vi at de velger å bli. Vi håper at de flytter over hit. Hattfjelldal er en fin plass å bo på, sier Hattfjelldals omsorgssjef Elisabeth Bogfjellmo til SVT.

Svensk kommune klarer ikke å matche

I tillegg til bonus kan de svenske sykepleierne som lar seg lokke se frem til en lønn som svært få av deres svenske kolleger har, nemlig 37.800 svenske kroner per måned. Ifølge stillingsannonsen er begynnerlønnen på minimum 435.800 norske kroner i året eksklusiv tillegg for ubekvem arbeidstid.

Sikker barnehageplass og kommunal bolig følger også med på lasset over grensen.

Hattfjelldal, som bare har 1.465 innbyggere, grenser til den svenske kommunen Storuman.

Storuman har imidlertid ingen mulighet til å matche betingelsene til sin lille nabo i vest.

- Dette er et problem som gjelder over alt i Sverige. Alle kommuner har behov for spesialkompetansen, sier lederen av omsorgsnemnden i Storuman, Patrik Persson, til SVT.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Oslo-bilist i dieselkontroll: - Helse må gå foran transport
Statens Vegvesen utførte kontroll av kjøretøy i Kirkeveien etter at dieselforbudet trådte i kraft i Oslo tirsdag.
02:33
Publisert: