– Vi snakker om Telenor som den store konkurrenten. Det vil de være også fremover. Men dette er egentlig konkurrenten i et lengre perspektiv, sier administrerende direktør Abraham Foss (52) i Telia og peker på fire bokstaver:

GAFA.

Forkortelsen står for Google, Apple, Facebook og Amazon. 

– Vi spiller ikke et nasjonalt mesterskap. Vi spiller i VM, sier Foss under DNs konferanse om hvordan ny teknologi gjør det mulig å snu opp ned på forretningsmodeller og utfordre veletablerte bransjer.

Utfordrere over hele linjen

Da dampskipene utkonkurrerte norske redere som satset på seilskuter, var det også ny teknologi som utfordret en veletablert bransje. Men i dag er takten ny teknologi kommer i raskere, mener Foss.

– Forventet levetid på en organisasjon har gått fra 75 til 15 år. Vi vet ikke hvilke selskaper som eksisterer i 2030, sier Foss.

Tradisjonelle fondsforvaltere utfordres av faktorforvaltning, taxiselskaper av Uber, aviser av Facebook og hoteller av Airbnb. Det som begynte som en liten nettbutikk, Amazon, har nå satt seg som mål å gjøre veier overflødige og endre hele verdens logistikksystem

Og de fire GAFA-selskapene kan godt tenkes å bli leverandører av fremtidens versjon av telefonabonnent, ifølge Foss.

Teknologiselskaper som Telenor, som tradisjonelt sett har drevet med ringing, sms og mobildata, skal nå tilby deg helsehjelp, musikk, banktjenester og nyheter i et forsøk på å unngå å bli taperen når forretningsmodellene endrer seg drastisk. 

Teleselskapenes mareritt er dumb pipe-scenarioet.
Teleselskapenes mareritt er dumb pipe-scenarioet. (Foto: DN)

– Vi skal bytte flymotor mens vi flyr

Også Telia har sett det samme som Telenor.

– Vi skal bytte flymotor mens vi flyr, sier Foss.

Det gjør Telia blant annet ved å fri til gründerbedrifter, og har inngått samarbeid med hjemmelegetjenesten Legevisitt og robotselskapet No Isolation.

Der teleselskapene tradisjonelt har kontrollert hele verdikjeden, er Foss klar på at de fremover må være villig til å gi fra seg mer kontroll. 

– Telia vil bli en partner for bedrifter som vil skape verdi med ny teknologi. Vi kan ikke dekke alle aspekter lenger. Det betyr at vi må snu opp ned på hvordan vi opererer, sier Foss.

Sjekk trikset til denne Texas-roboten
Dette er teknomessen i Austin
01:52
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.