Rundt 100 IT-arbeidere i Asia og Øst-Europa har de siste ukene hatt tilgang til og utvidede rettigheter til datasystemet til Helse Sør-Øst, ifølge informasjon som NRK har hentet inn. 

IT-arbeiderne skal angivelig ha hatt muligheten til å kopiere pasientjournaler uten å legge igjen spor. 

Mener omfanget ikke er så stort

Nå innrømmer ledelsen i Helse Sør-Øst at utenlandske IT-arbeidere har hatt tilgang til sensitiv pasientdata, men mener at omfanget ikke er så stort som NRK sine kilder hevder. 

– Forrige torsdag fikk jeg informasjon om at 16 bulgarere hadde tilgang til sensitiv informasjon, sier administrerende direktør Cathrine Lofthus i Helse Sør- Øst til NRK.

Teknologidirektør Thomas Bagley i Helse Sør-Øst har tidligere nektet for at utenlandske IT-arbeidere har hatt utvidede rettigheter til nordmenns pasientdata.

Vært innlogget 56 ganger

Ifølge NRK sine kilder er omfanget langt større enn det Helse Sør-Øst sier. 

«NRK har dokumentasjon på at 110 utenlandske IT-arbeidere de siste ukene har hatt mulighet til å jobbe mot servere i Helse Sør-Øst. NRK kjenner samtlige navn på de 110 IT-arbeiderne, og vi har også sett oversikter som viser hvor ofte de har vært logget inn. En av dem har for eksempel vært innlogget hele 56 ganger. En annen 35 ganger», skriver NRK. 

Ledelsen i Helse Sør-Øst tilbakeviser påstandene og sier at listen NRK har oversikt over inneholder eksternt ansatte som jobber med infrastrukturmoderniseringen, og ikke over dem som har rettigheter til IT-systemet. 

Indisk tastefeil stoppet Statoil-anlegg

Helse Sør-Øst er ikke de eneste som har kommet dårlig ut av å overlate IT-arbeid til utenlandske arbeidere. 

I fjor ble det kjent at sikkerheten ved Statoil Mongstad-anlegg flere ganger har blitt satt i fare etter at driften av datasystemer ble satt ut til et selskap i India. Det viste interne rapporter som NRK fikk tilgang til. 

Rapportene viste at det har vært 29 tilfeller der indiske IT-arbeidere har brutt barrierer til plattformer, landanlegg og sentral i Statoil. 

Blant annet skal en IT-arbeider i India ha stanset produksjonen på Statoils oljeraffineri på Mongstad i 2014 på grunn av en tastefeil, og i en periode samme år hadde over 100 ansatte i det indiske selskapet adgang til hele Statoils dataanlegg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.