Fem elektrikere ved Traftecs avdeling i Rogaland har vært ute i streik siden 18. juni i fjor. Bakgrunnen for streiken er at forbundet har krevd en landsdekkende tariffavtale for de ansatte.

Hos meklingsmøte hos riksmekleren med EL og IT Forbundet kom de mandag til enighet om at en avtale skal være på plass innen 15. oktober. Etter å ha stått utenfor jobbene sine i over 300 dager skal de fem ansatte tilbake på jobb.

- De fem som har streiket er veldig fornøyde. Det blir en overgang å komme tilbake til jobb, men bedriften er innstilt for å ta vare på de ansatte, sier Vidar Hennum, nestleder i EL og IT Forbundet.

- Er det ofte dere streiker så lenge?

- Nei, det har aldri skjedd før. Dette er den lengste streiken vi har hatt i vårt forbund, vi har aldri måttet holde ut så lange, sier Hennum.

«Krevende for arbeidsgiver»

Og ikke hadde de tenkt til å gi seg heller, selv om streiken har preget forbundet.

- Det er spesielt de fem medlemmene som har stått i vinden og tatt kampen. Jeg er veldig fornøyd og mener dette er en stor seier, fortsetter Hennum.

Han ønsker ikke å spekulere for mye i hva som er årsaken til at bedriften etter ti måneder gikk med på å inngå en tariffavtale, men understreker at de ikke hadde signalisert at de hadde tenkt til å gi seg.

- Det er krevende for arbeidsgiver å stå i en konflikt over så lang tid. Til slutt kom vi frem til en tariffavtale som passet bedre for bedriften enn den vi første hadde krevd, sier Hennum, som mener at også justeringene i denne tariffavtalen bidro til at partene kom til enighet.

Høy temperatur

Streiken i Rogaland har vært preget av høy temperatur både i lokalmiljøet og i mediene, med utmeldinger av forbundet og beskyldninger om streikebryting. Nylig ble også en streikevakt dyttet i bakken av en ansatt, ifølge NRK.

- Det har vært høy temperatur til tider. Det er ting som har provosert oss, som at bedriften har ansatt nye elektrikere til å gjøre jobben til de som streiker, og vi har kanskje provosert bedriften med måten vi har gjennomført streiken på, sier Hennum.

Han vil likevel ikke legge for mye vekt på dette, da han først og fremst er glad for at partene har blitt enige.

- Blir det noe feiring i kveld?

- Nei, jeg skal hjem og spise ertesuppe. Kanskje det blir feiring og litt kake senere, sier Hennum. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.