Krister Koen (29) sitter i toppleiligheten og kontoret på nedre Grünerløkka i Oslo. Her har han det siste året bodd og jobbet tett med kompis og gründerkollega Joakim Dahlen. 

– Det kan bli intenst til tider. De fleste tenker jo det er en utrolig dårlig idé å jobbe og bo sammen, sier Koen.

Nylig sa han og kompisene opp jobbene sine for å satse fullt på Bolink. Kort fortalt skal selskapet gjøre boligsalg enklere for privatpersoner, som slipper å selge via megler. 

– Mange er skeptiske til privatsalg, for det er ikke alltid like lett å vite hva man skal gjøre. Bolink fasiliterer og forenkler prosessen, forklarer Koen. 

For halvannet år siden begynte gründerprosjektet å ta form. Først som en hobby, deretter som jobb nummer to – samtidig som Koen jobbet fulltid i it-selskapet Tieto.

– Det har vært lite fri, men det har gått bra å jobbe fulltid og utvikle en start-up. Å komme hjem til jobb nummer to med kompisene har ikke tappet meg for energi, faktisk heller det motsatte, sier Koen.

Gullklokken er ut

Sjefene i Tieto var opptatt av å gjøre det mulig for Koen å kombinere jobben med gründerdriften. 29-åringen forteller at han ville sagt opp tidligere om han ikke hadde fått holde på med begge deler.

Slik sitter Krister Koen (29) når han utvikler gründerbedriften Bolink hjemme i leiligheten på Grünerløkka. 
Slik sitter Krister Koen (29) når han utvikler gründerbedriften Bolink hjemme i leiligheten på Grünerløkka.  (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Det at Tieto på mange måter la til rette for dette, var en grunn til at jeg ble værende i selskapet såpass lenge, sier Koen, som har gått med gründerambisjoner i lang tid.

Administrerende direktør i Tieto Norge, Christian Schøyen, tror materielle incentiver og gullklokker fungerer dårlig som motivasjonen blant dagens unge talenter. Derfor satser de på nettopp fleksibilitet. 

– Få av dagens talenter planlegger å bli i samme jobb i hele sin karriere. For å tiltrekke og beholde de beste hodene må vi legge til rette for fleksibilitet og dynamikk slik at alle kan utvikle seg og få nye utfordringer som passer deres forventninger, sier Schøyen.

It-selskapet vil derfor tilby unge talenter løfter om læring, utvikling og muligheter for å starte egen business ved siden av jobben.

– Vår erfaring er at medarbeidere som benytter fritiden til å følge egne prosjekter kan skape mye positiv energi og enda bedre resultater for begge parter. Samtidig setter det høye krav til integritet og gjensidig tillit for at denne ordningen skal fungere godt, sier Schøyen.

Fem gründerråd

Krister Koen har fem følgende råd til arbeidsgivere som vil dyrke unge gründere:

1. Gi nok ansvar – gi mye ansvar til nyansatte og vær en sparringpartner underveis. De unge i dag er vant til og liker å leve litt utenfor komfortsonen.

2. Tilby fleksibilitet – arbeidslivet blir stadig mer fleksibelt. Face-time er ut, vær heller opptatt av at jobben blir gjort til riktig tid og kvalitet.

3. Varier oppgavene – la de unge få bryne seg på forskjellige typer oppgaver. En variert hverdag holder motivasjonen oppe.

4. Hold gründermøter – sett gründerhodene sammen og la dem utfordre hverandre. Det blir fort til nye ideer til bedriften din.

5. Kommuniser – ha en åpen dialog med de unge. Ikke bli skremt av at de har ambisjoner om å starte noe eget en dag. Det betyr bare at de har engasjement og kunnskap som vil gagne din bedrift.

Koen mener det første rådet er klart viktigst. 

– I Tieto ble jeg kastet tidlig ut av komfortsonen og gitt mye ansvar og tillit. Det tror jeg har gjort meg tryggere som gründer.

Tieto-sjefen sier seg enig.

– De fleste som lykkes som gründere er blitt gitt ansvar tidlig, sier Schøyen. 

De tre Bolink-gründerne Krister Koen, Joakim Dahlen og Marius Owesen (ryggen til) under et møte i april med toppsjefer i Nordea, John Sætre og Casper von Koskull, på gründersenteret The Factory på Telenor Arena.
De tre Bolink-gründerne Krister Koen, Joakim Dahlen og Marius Owesen (ryggen til) under et møte i april med toppsjefer i Nordea, John Sætre og Casper von Koskull, på gründersenteret The Factory på Telenor Arena. (Foto: Aleksander Nordahl)

– Ikke for alle

Koen tror likevel ikke kombinasjonen fulltidsjobb og start-up på kveldstid er for alle, men peker på flere fordeler.  

– Det blir mindre risikabelt å prøve og feile, ting blir ikke så blodseriøst og man får en myk start. Man trenger heller ikke å ta ut lønn med en trygg jobb i bakhånd. Når man etter hvert begynner å kjøre på, er det fint å ha en jobb å gå til om det skulle gå dårlig, forklarer Koen.

I dag består Bolink av tre ansatte. Kristen Koen med bakgrunn i it- og markedsføringsføring, Joakim Dahlen med finans og Marius Owesen fra eiendomsmegling.

Da investorene for alvor begynte å vise interesse for selskapet tidligere i vår, syntes de det var riktig å si opp jobbene og satse fullt.

– På et tidspunkt må man kjenne kniven på strupen for å få i gang selskapet. Vi sto ellers i fare for at noen andre ville overkjøre oss med samme konsept i løpet av kort tid, sier Koen.

– Du bor og jobber med kollegaen din. Har dere en beredskapsplan dersom forholdet går skeis?

– Mange spør oss om det, men helt ærlig så har vi aldri følt noe behov for det. Vi kommuniserer bra og har personligheter som fungerer utrolig godt sammen i team, så alle uenigheter og konflikter vi har møtt på underveis er blitt løst på en ryddig måte.

Anbefalt av DN-tv:(Vilkår)

Båtkaptein Vedum: Skal du imponere med båt, kjør sakte inn i havna
Som ung ville Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum imponere på en dame, det endte med båthavari. I partilederens sommerparadis Mjøsa lader Vedum opp til valgkamp.
02:15
Publisert: