Regjeringen og pensjonistorganisasjonene forhandler mandag og tirsdag om hvilke tillegg som skal gis på trygdeutbetalingene.

Allerede tidlig første forhandlingsdag innkalte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie til pressekonferanse for å offentliggjøre resultatet ett døgn senere.

 – Er det dermed snakk om skinnforhandlinger, Jan Davidsen?

– Ja, om matematikk. Det eneste usikre er om det blir tatt hensyn til såkalte strukturendringer i arbeidsmarkedet, sier Davidsen til DN.

Økt ledighet

Trygde-regnestykket er som følger: 

Pensjonistene skal ha en inntektsutvikling som består av gjennomsnittet av lønns- og prisutvikling, minus 0,75 prosent. Begrunnelsen for modellen er at pensjonister skal opprettholde kjøpekraften, men ikke nødvendigvis ta del i reallønnsveksten til arbeidstagere.

– Vi er uenige i dette prinsippet, men nå er regnestykket også påvirket av strukturendringene, sier Davidsen.

Pensjonistforbundet mener utviklingen i oljerelaterte næringer med økt ledighet og betydelig overgang til dårligere betalte jobber, påvirker regnestykkene til pensjonistene negativt.

– Så jeg er spent på om regjeringen vil legge vekt på dette nå i et valgår, sier Davidsen.

Nektet å signere

Pensjonistene krever et oppgjør på 2,4 prosent, likt det som ble fremforhandlet under hovedoppgjøret tidligere i år, melder NTB.

Tirsdag legger regjeringen og arbeidsministeren frem tilbudet. I fjor valgte alle organisasjonene som deltok i oppgjøret å ikke signere protokollen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her skyter Nord-Korea opp en ny rakett
Pyongyang, Nord-Korea 15.5.2017. Nord-Korea bekrefter oppskytingen av et ballistisk missil søndag og omtaler testen som vellykket. Den statlige nyhetskanalen KRT viste mandag et tv-innslag av oppskytingen der Kim Jong-un var tilstede. Kilde: AP
00:55
Publisert: