I transportnettverksselskap som Uber og Lyft regnes sjåførene som selvstendig næringsdrivende, fremfor vanlige ansatte i selskapene. Dermed går de glipp av goder som fast minstelønn og trygderettigheter.

Uber og Lyft har begge vedkjent at det er viktig for businessmodellen deres at systemet fungerer slik.

Onsdag tar sjåfører i byer over hele verden til gatene for å protestere mot lønn og arbeidsvilkår, ifølge CNBC.

Utløst av børsforventning

Uber skal angivelig bli børsnotert på New York-børsen fredag. Da vil de trolig komme med en «Initial Public Offering» (IPO), som er et slags velkomsttilbud til aksjonærer som kjøper seg inn tidlig.

Denne IPO-en gir selskapet en tidlig verdsettelse. Ifølge CNBC er det forventet at Uber vil verdsettes til 91,5 milliarder dollar – altså rundt 750 milliarder norske kroner – når det går på børs.

Det skal ha utløst protester fra sjåførene, som mener Uber vil profittere voldsomt på verdsettelsen uten at de får en del av kaken.

I Storbritannia boikotter sjåførene Uber-appen fra 07:00 til 16:00 lokal tid, og planlegger protest utenfor Ubers hovedkvarterer i London onsdag ettermiddag. Protester er også planlagt i byer i USA og Australia.

Krever høyere lønn

– Ubers businessmodell er ikke bærekraftig, ettersom den lener seg på utnyttelse av arbeidere, skatteunndragelse og muligheten for å unngå kostbare forskrifter, skriver Independent Workers Union of Great Britain i en pressemelding om protestene.

Sjåførene krever at prisene heves med rundt 21 kroner per engelsk mile (cirka 1,6 kilometer). De vil også at andelen av prisen kundene betaler som går til Uber senkes fra 25 prosent til 15 prosent.

I 2016 kom en britisk rettsavgjørelse om at Uber-sjåfører skal regnes som ansatte som bør ha rett til goder som minstelønn og feriepenger når de kjører for selskapet. Uber fikk avslag på en anke, men har senere uttalt at de vil anke videre til høyesterett.

Likevel mener Uber at de jobber for at sjåførene skal få bedre vilkår.

– Sjåførene er hjertet av tjenesten vi tilbyr. Vi kan ikke lykkes uten dem. Tusenvis av mennesker kommer på jobb i Uber hver dag, og fokuserer på hvordan vi kan gjøre det bedre for dem, sa en talsperson for Uber i en melding tirsdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.