Meglingen i offentlig sektor har pågått siden lørdag formiddag. Over tolv timer på overtid kunne partene fortelle at den varslede streiken var avverget.

Det er hovedsammenslutningene LO, Unio, YS og Akademikerne som har forhandlet med staten om årets lønnsoppgjør.

– Vi fått gjennomslag for våre hovedprioriteringer og sikret et godt resultat for våre medlemmer uten å måtte streike, sier leder Egil André Aas i LO Stat.

– Vi er glade for å ha landet en ny avtale, sier forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind i Unio stat i en pressemelding.

Lederen i YS Stat, Pål N. Arnesen, er også fornøyd med resultatet.

– Med dette resultatet har vi sikret at våre medlemmer får kompensert både prisstigningen og deler av etterslepet fra tidligere år, sier Arnesen.

Minst 10.000 kroner

Oppgjøret sikrer alle et sentralt lønnstillegg på minst 10.000 kroner. I tillegg kommer lokale forhandlinger.

Lønnstilleggene blir fordelt med 70 prosent sentrale tillegg og 30 prosent som blir fordelt i lokale forhandlinger, og har virkning fra 1. mai.

Partene er dessuten enige om modernisering av lønnssystemet i staten.

Unio gikk til lønnsforhandlingene med mål om en ny tariffavtale, noe som nå er landet. Avtalen blir den største avtalen i statlig sektor og omfatter om lag 75.000 ansatte.

Etter det NTB forstår, var det først og fremst størrelsen på lønnstillegget som var det vanskelige spørsmålet i sluttfasene. Enigheten innebærer at offentlig sektor får en lønnsøkning på 3,8 prosent – mot frontfagets 3,7 prosent, etter det NTB erfarer.

– Målet har hele tiden vært å sikre bedre lønnsutvikling for utdannelsesgruppene i staten, og en ny avtale er et viktig skritt på veien, sier Lind.

Ansatte i Oslo kommune forhandler separat og er ikke i mål. Her omfatter det første streikevarselet snaut 1700 arbeidstagere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.